Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TEŠKE DIJAGNOZE

I Petra bi htjela hodati: Vesela curica iz Šibenika nema niti godinu dana, a iza nje je već niz teških bitki. Pomozimo joj da prohoda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Malena Petra Kursan rođena je s nizom teških deformiteta donjih udova. Njeni su roditelji pokrenuli akciju prikupljanja sredstava za operacije u Njemačkoj.

Malena Šibenčanka Petra Kursan nema niti godinu dana, a iza nje je već niz teških bitki. Petra se rodila 30. listopada 2020., a na porodu su joj utvrđeni teški deformiteti donjih ekstremiteta i odmah je prebačena na pedijatriju šibenske bolnice pa potom u Zagreb, na Šalatu.

Pročitajte i ovo Ilustracija od Australije Europska vojna sila nabavlja više od 100 oklopnih vozila Sretni dobitnik pogodio sve brojeve i osvojio više od 30 milijuma eura Čestitke! Sretni dobitnik pogodio sve brojeve i osvojio više od 30 milijuna eura

Njena mama Iva rekla nam je da liječnici tijekom trudnoće nisu vidjeli da beba ima poteškoća u razvoju. "Tek s njenih devet dana smo saznali što je s našom curicom. Doktor je samo nabrajao i nakon druge dijagnoze više nismo znali ni kako se zovemo. Petra ima šest dijagnoza - teški invaliditet IV stupnja", rekla je mama Iva.

Na tom su pregledu Petri utvrđene sljedeće dijagnoze: infantilna torakolumbalna skolioza, kongenitalni pes ekvinoraius stopala IV (stiff-stiff), kongenitalna luksacija lijevog kuka, teška displazija desnog kuka, kontraktura desnog koljena i subluksacija desnog koljena.

"Prognozirali su da bi liječenje trajalo šest, sedam godina. Liječnik nam je rekao da se nikad nije susreo s takvim deformitetima i da ćemo ići korak po korak", kazala je Iva.

Niz zahvata

Prvi zahvat malena Petra imala je sa samo devet dana - korigiranje stopala po Ponseti metodi i prvo gipsanje. "Petra je to podnosila kao pravi borac, a iskreno nije ni znala za nešto drugo…. Nije slučajno dobila ime Petra (stijena)", rekla je mama Iva.

Sljedećih sedam tjedana Petra je bila gipsana još sedam puta. Potom je uslijedio zahvat kidanja Ahilovih tetiva, četiri tjedna gipsa i nakon toga ortoze, koje je nosila 23 sata.

U travnju je trebala na operaciju kuka, ali liječnik je na koncu ponovno rezao Ahilove tetive i tetive oko koljena. Nakon skidanja gipsa ortozu sada Petra nosi samo noću. No, potom se postavilo pitanje - kako dalje? Iduća bi operacija trebala biti tek s njene dvije ili tri godine pa su roditelji odlučili potražiti drugo mišljenje i otišli u specijaliziranu Ortopedsku dječju kliniku u Aschauu (Njemačka).

Ondje su im rekli kako malenoj Petri mogu pomoći te da je prva na redu operacija koljena, koje je sada potpuno izokrenuto: i zglob, i tetive, i živci. No, nakon te operacije, procjenjuju tamošnji stručnjaci, Petra bi nakon šest tjedana gipsa i uz pomoć ortoza – mogla stati na noge.

Tada su roditelji, Iva i Krešo, morali odlučiti što dalje. Nisu bili sigurni hoće li im to HZZO financirati, a i da bi mogli uopće podnijeti zahtjev, mora im ga potpisati liječnik koji je vodio Petrin slučaj na Šalati. Na dogovoreni redovni termin u kolovozu nisu mogli otići, jer je Krešo morao raditi, a liječnik je potom otišao na godišnji i vraća se 6. rujna, nakon čega će otići k njemu da vide hoće li im potpisati dokumente. "Ići ćemo, ali druge mame su mi rekle da su za to male šanse", kaže Iva.

Stoga su već sada pokrenuli akciju prikupljanja sredstava za Petrino liječenje, kao i Facebook stranicu "I Petra bi htjela hodati". Termin za prvu operaciju im je 8. studenoga, a sredstva za nju dosad su već uspjeli skupiti.

Operacija koljena stoji 64 tisuće kuna, smještaj u bolnici (za majku) je 340 kuna po danu, ortoze koje treba nositi nakon operacije stoje oko 30.000 kuna, a tu su i troškovi puta. Za prvu operaciju prikupili su potrebna sredstva, ali, kaže mama Iva, operacije će trajati godinama.

Iduća bi trebala biti operacija kuka, koji je potpuno iščašen, a možda u međuvremenu i operacija stopala. Kaže da joj je teško procijeniti koliko će im sredstava na koncu trebati, ali temeljem razgovora s ostalim roditeljima djece koja imaju poteškoće ovog tipa odlučili su pokušati prikupiti 700 tisuća kuna.

"Nama će to trebati godinama, trajat će dugo, ali u njemačkoj klinici sada su nam rekli da će oni nju dizati na noge nakon operacije koljena i gipsa, a u Zagrebu nam nisu znali ništa reći…"

Mama Iva trenutno završava studij, tata Krešo zaposlen je kao zaštitar, a osim Petre imaju i trogodišnju djevojčicu Martu.

Što kažu HZZO-u

Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje za DNEVNIK.hr su potvrdili da još nisu zaprimili zahtjev za liječenje u inozemstvu te pojasnili proceduru.

"Upućivanje na liječenje u inozemstvu na teret sredstva HZZO-a moguće je ako se potrebno liječenje ne može provesti u ugovornim zdravstvenim ustanovama u Republici Hrvatskoj, a može se uspješno provesti u inozemstvu.

U slučaju da se potrebno liječenje ne može provesti u ugovornim zdravstvenim ustanovama u Republici Hrvatskoj, prije odlaska na liječenje u inozemstvo, Direkciji HZZO-a obavezno se dostavlja prijedlog za upućivanje na liječenje u inozemstvu doktora specijalista, odnosno liječničkog konzilija zdravstvene ustanove u kojoj se osigurana osoba liječi u Republici Hrvatskoj na propisanoj Tiskanici 'Zahtjev i prijedlog za upućivanje na liječenje u inozemstvu' uz odgovarajuću medicinsku dokumentaciju.

Direkcija HZZO-a rješenjem odlučuje o pravu na upućivanje na liječenje u inozemstvo na osnovu stručnog mišljenja konzultanata, tj. doktora specijalista određenih za svaku djelatnost, ovisno o uputnoj dijagnozi. Ističemo kako osigurana osoba koja je na liječenje u inozemstvo otišla bez rješenja o upućivanju na liječenje u inozemstvu nema pravo na naknadu troškova tog liječenja na teret sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja.

Kada HZZO odobri osiguranoj osobi upućivanje na liječenje u inozemstvu kako je opisano, HZZO izravno preuzima i plaća troškove liječenja", objasnili su iz HZZO-a.

Ako želite pomoći maloj Petri, možete to učiniti uplatom na račun:

IBAN: HR6024020063104000791
SWIFT/BIC: ESBCHR22
Erste bank d.d.
Vlasnik računa: Iva Ćaleta
Adresa: Šibenik
Opis plaćanja: Donacija za Petru
Model: 00

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene