Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ocjena gospodarske situacije

Nove kritike Hrvatske udruge poslodavaca prema Vladi: " Tražimo snažnije rasterećenje poslovanja i troškova rada"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska udruga poslodavaca predstavila je Barometar optimizma, istraživanje provedeno među poslodavcima o poslovnim očekivanjima u kojem zaključuju kako je iduća godina-godina umjerenog optimizma s tendencijom usporavanja.

Riječ je o godišnjem istraživanju provedenom na 423 ispitanika-menadžera tvrtki. Ukupan broj zaposlenika tvrtki koje su sudjelovale u istraživanju iznosi 191.201. Prema mišljenju poslodavaca srednju ocjenu općeg stanja za 2018. godinu dalo je 50 posto poslodavaca, po 20 posto poslodavaca ocijenilo je godinu lošom, jako lošom ocijenilo je 5 posto, 20 posto poslodavaca godinu je ocijenilo vrlo dobrom, a 5 posto izvrsnom.

Pročitajte i ovo Davor Majetić, HUP (Foto: Dnevnik.hr) POMOĆ EKONOMIJI Majetić o paketu mjera za spas gospodarstva: "Radna mjesta su prioritet" Davor Majetić iz Hrvatske udruge poslodavaca (Foto: Dnevnik.hr) Kompenzacijske mjere Poslodavci o povećanju minimalca na 3250 kuna: "To je udar na industriju"

Najnižu ocjenu stanja u gospodarstvu dali su sektori graditeljstva (2,8), te osobne usluge, zdravstvo i obrazovanje (2,93), regije Dalmacija (7,75) i Slavonija (2,89) te male tvrtke, koje u pravilu teže amortiziraju negativne utjecaje i kretanja na tržištu (2,85). Najvišom ocjenom stanja u gospodarstvu ocijenili su sektori trgovine, oslovnih usluga i turizma (ocjena 3), regije: središnja i sjeverna Hrvatska te primorje (3) i velike tvrtke (3, 21).

Kada se govori o procjeni gospodarskog stanja za iduću godinu, procjena je poslodavaca da će ono biti jednako kao i ove godine. 60 posto ispitanika ocijenilo je da će uvjeti za investiranje i poslovanje u idućoj godini ostati isti, a 23 posto da će biti malo bolji te je u procjenama uvjeta investiranja prisutan pad optimizma u odnosu na godinu ranije.

U idućoj godini glavne prepreke u poslovanju bit će visoki porezi i doprinosi, radna snaga, neefikasna javna uprava i loše pravosuđe. U odnosu na godine ranije, problem nedostatka radne snage u idućoj godini skočio je s 2,8 posto na čak 12, 9 posto.

Glavni direktor HUP-a Davor Majetić napominje: "Potencijal poslodavaca daleko je veći. Potrebno je ukloniti prepreke kako bi rast gospodarstva bio značajnije veći. Poslodavcima treba snažnije rasterećenje poslovanja i troškova rada. Nadamo se da će to biti prioritet Vlade u prvom kvartalu iduće godine", naglasio je Majetić.

Aktualno 5 stvari koje morate naučiti svoje roditelje I vi možete podijeliti svoje znanje s roditeljima (Foto: Thinkstock) I vi možete podijeliti svoje znanje s roditeljima (Foto: Thinkstock) Foto: Thinkstock Društvene mreže pomažu pripadnicima starije dobi smanjiti osjećaj usamljenosti Društvene mreže pomažu pripadnicima starije dobi smanjiti osjećaj usamljenosti Foto: Getty Online kupovina sve praktičnija Online kupovina sve praktičnija Foto: Getty Digitalne knjige Digitalne knjige Foto: Getty +0 Pomozite roditeljima Hrvatska 5 stvari koje morate naučiti svoje roditelje 1/5 >>

Aktualno Anka Mrak-Taritaš za DNEVNIK.hr: ''Predsjednica ulazi u posao premijera, želi preuzeti HDZ i Vladu'' Intervju Lane Ružičić i Anke Mrak-Taritaš (Foto: Anamaria Batur) Intervju Lane Ružičić i Anke Mrak-Taritaš (Foto: Anamaria Batur) Foto: Anamaria Batur Intervju Lane Ružičić i Anke Mrak-Taritaš (Foto: Anamaria Batur) Intervju Lane Ružičić i Anke Mrak-Taritaš (Foto: Anamaria Batur) Foto: Anamaria Batur Intervju Lane Ružičić i Anke Mrak-Taritaš (Foto: Anamaria Batur) Intervju Lane Ružičić i Anke Mrak-Taritaš (Foto: Anamaria Batur) Foto: Anamaria Batur Intervju Lane Ružičić i Anke Mrak-Taritaš (Foto: Anamaria Batur) Intervju Lane Ružičić i Anke Mrak-Taritaš (Foto: Anamaria Batur) Foto: Anamaria Batur +0 Anka Mrak-Taritaš (Foto: Anamaria Batur) Hrvatska Anka Mrak-Taritaš za DNEVNIK.hr: ''Predsjednica ulazi u posao premijera, želi preuzeti HDZ i Vladu'' 1/5 >>

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene