Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nabavka borbenih aviona

Krstičević kontra Selaka: "Pitajte i druge pilote što misle. I Gripen i F-16 su vrhunski zrakoplovi"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar obrane Damir Krstičević ne slaže se da je izraelski F-16 "izraubani" zrakoplov te tvrdi da će pri odluci o nabavci borbenih zrakoplova biti važna suradnja s državom od koje ćemo ih kupiti, kao i njihova cijena.

Damir Krstičević, ministar obrane, ne slaže se s umirovljenim pilotom HRZ-a Ivanom Selakom, koji je za Dnevnik Nove TV rekao da su rabljeni izraelski borbeni avioni F-16 koje će Hrvatska vjerojatno kupiti "izraubani". 

Pročitajte i ovo Piloti Rafalea Svečana ceremonija Rafalei konačno u Hrvatskoj! Pogledajte veliku galeriju Američki avion KC-135 Stratotanker kružio iznad Bosne i Hercegovine Suradnja dviju vojski Poslali poruku Dodiku: Američki zračni tanker kružio iznad BiH, a onda su stigli i lovci F-16

"Zrakoplovi koji će doći u Hrvatsku, a bit će stariji od pilota koji će njima letjeti, nisu dobra opcija za Hrvatsku", rekao je Selak, dodajući da su ti avioni proizvedeni osamdesetih godina te da je proizvođač naveo kako im je životni vijek 30 godina i 8000 sati leta. 

"Pitajte i druge pilote"

Krstičević je, međutim, novinare pozvao da za mišljenje pitaju i druge pilote. "Evo, možete pitati Ivicu Ivandića, on je čovjek koji je pobjegao MIG-om. Pitajte ga što on misli o zrakoplovu. U ovom procesu imamo dobre zrakoplove. Ne bih želio govoriti ništa negativno, i Gripen i F-16 je vrhunski zrakoplov", rekao je Krstičević novinarima, nakon sastanka s rumunjskim ministrom obrane Mihaiom-Viorelom Fiforom

Iako Krstičević ni danas nije htio otvoreno reći koji zrakoplov favorizira, jasno je naglasio da će cijena pri odluci igrati ključnu ulogu, što samo potvrđuje nagađanja o izraelskim F-16-icama

"Tim je sagledavao sve te parametre da naša odluka bude realna. Moramo voditi računa o sposobnosti, ali i koliko to košta i o svim drugim izazovima hrvatskog društva, i školstvo, zdravstvo, poljoprivreda… sve su to ključni parametri o kojima moramo voditi računa", rekao je Krstičević.

"Želimo partnera koji će investirati u hrvatsko gospodarstvo"

Naglasio je i važnost suradnje s državom od koje će Hrvatska kupiti zrakoplove. "Osim aviona tražimo državu koja će nam dati operativno iskustvo, održavanja i logistike, jer je to složen projekt. Želimo partnera koji će investirati u hrvatsko gospodarstvo", rekao je Krstičević, dodajući da Hrvatska želi "strateškog partnera". 

Dodao je da je to ogroman tehnološki iskorak za Hrvatsku vojsku, koja će sa zrakoplova druge generacije prijeći na četvrtu generaciju. "Mislim da je Hrvatska vojska konačno zaslužila da dobije taj iskorak i da bude uvijek jamac sigurnosti na ovim prostorima", rekao je Krstičević. 

Remont helikoptera nije upitan

Novinare je zanimalo i hoće li pogoršanje odnosa s Rusijom utjecati na remont helikoptera koji je dogovoren s Rusima. "Remont je dogovoren, ima ugovor, uvjeti su s jedne i s druge strane. Vjerujem da će se svatko držati ugovora", rekao je Krstičević. 

Vijeće za obranu na sjednici koja će se održati u poslijepodnevnim satima trebalo bi donijeti preporuku o nabavci borbenih zrakoplova. Spekulira se da će odluka pasti upravo na 12 izraelskih F-16 proizvedene prije tridesetak godina, čija je cijena oko 500 milijuna dolara. 

Grabar-Kitarović: "I ja bih novi Mercedes, ali..."

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović također je komentirala skoru odluku o nabavci borbenih zrakoplova, rekavši da bi i ona "najradije kad bismo mogli kupiti nove zrakoplove", jer je to uvijek najbolja opcija.

"Međutim, valja računati što je najbolje za državu jer ne možete vi potrošiti novce koje nemate na zrakoplove, a koji vam trebaju za obrazovanje, za socijalna pitanja i za sve ostalo. Isto kao obitelj. Ja bih najradije kupila novi Mercedes, ali onda si ne mogu priuštiti ni hranu ni mnoge druge stvari", rekla je Grabar-Kitarović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene