Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DVOZNAMENKASTI RAST

Cappelli predstavio turističke rezultate: "Po prvi put u svojoj povijesti Hrvatska se približava brojci od 100 milijuna noćenja"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tijekom prvih osam mjeseci ostvareno je 85 milijuna noćenja, a samo u kolovozu gotovo 32 milijuna noćenja.

Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom čarteru, tijekom kolovoza u Hrvatskoj je ostvareno 4,4 milijuna dolazaka, što je za šest posto više nego prošlogodišnjeg kolovoza, te 31,8 milijuna noćenja (također šest posto više). Od siječnja do kolovoza ostvareno je 14,8 milijuna dolazaka (povećanje od 14 posto) i 85 milijuna noćenja (povećanje od 13 posto).

Pročitajte i ovo Uvođenje reda u Splitu - 4 Otvorena sezona uriniranja Pokušavaju uvesti red među razuzdane turiste: Svima koji ne poštuju pravila prijete velike kazne Odlična turistička podsezona - 5 Odlične brojke Ima ih sve više i ne kriju oduševljenje: "Nevjerojatno je sve - od ljudi, grada, ambijenta do zgrada"

Najnovije rezultate predstavio je Gari Cappelli, ministar turizma, rekavši da oni potvrđuju kvalitetno upravljanje turističkim sustavom, dobro odrađene promotivne aktivnosti, snažno ulaganje u kvalitetu ponude i usluge te raznolikost sadržaja u destinacijama.

Rast veći od europskog prosjeka

"Najave za postsezonu su odlične i ovaj snažan dvoznamenkasti rast turističkog prometa približava nas, po prvi puta u hrvatskoj povijesti, brojci od sto milijuna noćenja. Isto tako, na razini cijele godine očekujemo viši turistički rast od europskog prosjeka. To je smjer u kojem želimo ići i dalje jer samo predanim i kvalitetnim radom svih dionika u turizmu Hrvatska može postati još konkurentnija turistička destinacija", rekao je Cappelli.

Kristijan Staničić, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice, najavio je pozitivne trendove i tijekom narednih mjeseci, posebno u rujnu. "Glavni dio ove turističke godine doista je ispunio naša očekivanja jer je hrvatski turizam rastao po visokim stopama i tijekom glavnih ljetnih mjeseci kada su naši kapaciteti tradicionalno najpopunjeniji. Ovih dana u Hrvatskoj boravi više od 500 tisuća turista pa vrlo dobre rezultate očekujemo i tijekom rujna koji svake godine postaje sve značajnijim za naše ukupne rezultate. Cilj je da ovu godinu uspješno privedemo kraju te da spremni uđemo u 2018. godinu za koju smo već krenuli s određenim pripremama", rekao je Staničić.

Objavljeni podaci kažu da su od ukupnog broja dolazaka i noćenja u kolovozu strani turisti ostvarili 4,1 milijun dolazaka (porast od šest posto) i 28,2 milijuna noćenja (porast od šest posto), a porast bilježe i domaći gosti s rastom od 1,4 posto u dolascima i osam posto u noćenjima.

Najviše noćenja u kolovozu ostvarili Nijemci, Slovenci i Talijani

Najviše noćenja u kolovozu ostvareno je u Istri (8,6 milijuna), na Kvarneru (6,1 milijun) te u Splitsko-dalmatinskoj županiji (šest milijuna noćenja). Zadarska županija ostvarila je 4,7 milijuna noćenja, Šibensko-kninska 2,4 milijuna, Dubrovačko-neretvanska 2,2 milijuna, Ličko-senjska 1,5 milijuna noćenja.

Najviše noćenja tijekom kolovoza ostvarili su turisti iz Njemačke (6,8 milijuna), Slovenije (tri milijuna), Italije (2,8 milijuna), Poljske (2,2 milijuna) i Austrije (dva milijuna noćenja).

Najviše noćenja ostvareno je u objektima u domaćinstvu (13 milijuna), kampovima (6,2 milijuna) te hotelima (pet milijuna noćenja), dok je u nautičkom čarteru ostvareno više od 720 tisuća noćenja, što je povećanje od 13 posto.

U prvih osam mjeseci strani su turisti ostvarili 13,3 milijuna dolazaka (povećanje od 14 posto) i 75,3 milijuna noćenja (povećanje od 13 posto), a porast bilježe i domaći turisti s rastom od devet posto u dolascima i 13 posto u noćenjima.

U tom je razdoblju najviše noćenja ostvareno u Istri (23,4 milijuna), Kvarneru (15,8 milijuna) i Splitsko-dalmatinskoj županiji (15,7 milijuna noćenja).

Slijede Zadarska županija sa 11,6 milijuna, Dubrovačko-neretvanska sa 6,7 milijuna, Šibensko-kninska sa šest milijuna, Ličko-senjska s 2,8 milijuna te Zagreb s 1,5 milijuna noćenja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene