Do 29. srpnja Hrvatsku je ove godine posjetilo gotovo 10 milijuna ljudi što je 18 posto više nego lani.


Ovaj vikend potvrdio je kako se ruše svi turistički rekordi, a očekuje nas još nekoliko tzv. udarnih vikenda.

Vezani članci Ilustracija Sve je spremno za ljetnu sezonu: Objavljeno kad se otvaraju kampovi, a kad hoteli na obali Gari Cappelli, ministar turizma Cappelli najavio kad kreće sljedeći val otvaranja granica i s kojim zemljama

Ove godine našu zemlju posjetilo je gotovo 10 milijuna ljudi. 18 posto više nego lani, a i ove godine najviše je Nijemaca.

"Vraćamo se svake godine zbog krajolika, plaža, i općenito načina života ovdje", kaže Michael iz Španjolske

Jučer je u Hrvatsku odlučilo doći više od 185. 000 turista. I ove sezone najviše ih stiže u Istru. Brojke se još zbrajaju, no s više od 51 milijun noćenja od početka godine, već sada je jasno - rekord je pao. A blagajne se pune.

Ministar planira više od 10 milijardi eura prihoda

Ove godine u Hrvatskoj je tako ostvareno 51 milijun noćenja. Ministar turizma Gari Cappelli ne skriva oduševljenje.

„Računamo da će se povećati prihodi, idemo iznad 10 milijardi eura prihoda, zbrajajući i domaće i strane goste“, kaže ministar.

Trajekti voze i bez dnevnog reda - neprestano. Od početka godine prevezli su više od osam milijuna putnika. Rast je to od deset posto. Postocima su zadovoljni i u splitskoj zračnoj luci.

"Bilježimo jučer 30.000 i danas 25.000 putnika, a isti takav vikend nas očekuje i već sada možemo kazati da je ovo rekordna sezona, prijeći ćemo čak 600.000 putnika", kaže Mate Melvan iz Splitske zračne luke.

Rekordi i na asfaltu

Rekordi se zbrajaju i na asfaltu. Hrvatskim autocestama od početka godine prošlo je sedam posto više vozila nego u istom razdoblju lani.

Uz više automobila, i strože kontrole - sinoć se na granici s Crnom gorom, na prijelazu Karasovići, čekalo čak šest sati. Iz tog je razloga ponedjeljak sve popularniji za putovanje.

"Mnogi žele izbjeći putovanja vikendom pa putuju ponedjeljkom. Pojačan je promet i prema unutrašnjosti i prema moru", kaže Dijana Beganović iz HAK-a.

Jer kada u Hrvatskoj ima milijun turista u danu - gužve je teško izbjeći. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr