Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog pokušaja ubojstva policajca

Amerikanki Vanessi Raney određen prisilni 6-mjesečni smještaj u psihijatrijskoj ustanovi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog prošlogodišnjeg pokušaja ubojstva policajca nožem u baranjskom mjestu Bilju osječki Županijski sud u srijedu je američkoj državljanki 42-godišnjoj Vanessi Raney odredio prisilni šestomjesečni smještaj u psihijatrijskoj ustanovi s obzirom na to da je kazneno djelo počinila u neubrojivom stanju.

Nakon jednodnevog suđenja protiv Raney je produljen istražni zatvor, koji može trajati do pravomoćnog okončanja postupka, a nakon šest mjeseci nadležni sud će odlučivati treba li joj se produžiti boravak u ustanovi.

Pročitajte i ovo Uhićen ubojica - 1 Prijeti mu visoka kazna DORH podigao optužnicu protiv policajca koji je ubio studenticu u Osijeku Veliki brat u Osijeku - 2 Sve mogu zabilježiti Veliki brat stigao u grad na istoku Hrvatske: "Kamere imamo na pet kritičnih mjesta, a cilj je sve premrežiti"

Raney je 15. svibnja prošle godine u Bilju zatečena bez osobnih dokumenata, pa su je policajci smjestili na stražnje sjedište službenog automobila kako bi utvrdili njezin identitet.

Tužiteljstvo ju je teretilo da je prilikom vožnje, pod utjecajem psihotičnih sumanutih ideja, zbog kojih nije mogla shvatiti značaj svojih postupaka niti njima upravljati, u nakani usmrćivanja izbola nožem 46-godišnjeg policajca Lazara Stojkovića koji je sjedio na suvozačevu sjedištu, a kojega je više puta ubola i porezala nožem po glavi, vratu i desnoj šaci.

Pokušaj ubojstva kolege spriječio je drugi policajac Dario Miler, koji je, zaustavivši vozilo, optuženoj Raney istrgnuo nož iz ruku.

Raney je na osječki Sud dovedena ruku vezanih lisicama, u pratnji policije. Odlukom sudskog vijeća suđenje je u cijelosti bilo zatvoreno za javnost, a neslužbeno se doznaje da se branila šutnjom.

Vanessi Raney sudi se i na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu zbog uhođenja i malteritiranja profesorice zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

Podsjetimo, na pripremnom se ročištu na Županijskom sudu u Osijeku Raney nije željela izjasniti o krivnji.

Priču o Amerikanki protiv koje se vodi postupak i zbog uhođenja i maltretiranja bivše profesorice Ivančice Banković-Mandić lani je otkrio magazin Provjereno.

Novinarka Ema Branica uspjela je Vanessu pronaći nakon samo četiri dana, nakon reportaže u magazinu Provjereno.

Prilikom privođenja Vanessa Raney nožem je napala policajca, a iza policijskog automobila nalazila se ekipa Provjerenog koja je snimala nastavak njezine priče o uhođenju i maltretiranju Ivančice Banković-Mandić, profesorice s Filozofskog fakulteta.

SOA je Amerikanku Raney proglasila prijetnjom za nacionalnu sigurnost. Oduzeta joj je putovnica, imala je zabranu ulaska i boravka u Hrvatskoj tri godine, ali unatoč tome šetala je slobodno i godinama maltretirala profesoricu Ivančicu Banković-Mandić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene