Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pronađen najstariji hebrejski tekst – preteča abecede?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelski arheolozi tvrde da su pronašli najstariji židovski tekst, dok su radili na iskopinama tvrđave u čijoj blizni je prema Bibliji, David ubio Golijata.

Yosef Garfinkel, profesor arheologije sa sveučilišta u Jeruzalemu, rekao je za Reuters da je pronađeni natpis 'najstariji hebrejski tekst na svijetu. Starošću nadmašuje čak i svitke s Mrtvog mora za 1000 godina.'

Pročitajte i ovo Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..." Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno"

Stručnjaci još nisu uspijeli u potpunosti dešifrirati tekst, no prepoznali su par riječi poput sudac, rob i kralj te se očekuje da bi tekst mogao baciti dodatno svjetlo na razvoj pisanih znakova.

'Tekst je pisan predkananskim pismom koje je otac i majka svih abecednih tekstova uključujći, grčki, latinski, hebrejski, fenički, armejski itd. Sva pisma potječu od ovog teksta koji se nalazi na ovom specifičnom komadu posuđa', dodao je Garfinkel.

Arheolozi su zaključili da tekst potječe iz vremena tisuću godina prije Krista, kada je navodno kralj David vladao Jeruzalemom i drevnim Izraelom.

Garfinkel smatra kako bi ovaj nalaz mogao imati mnogo širi odjek od arheoloških krugova.

'Trenutno se vodi žustra rasprava o povijesnoj vrijednosti Biblije nasuprot samo teološkoj i literarnoj vrijednosti. Naše otkriće jasno pokazuje da je čak i u 10. stoljeću prije Krista u Izraelu postojalo kraljevstvo, te da je kralj David postojao i izgradio neke od utvrđenih gradova, gdje smo ruševinama jednog od njih i došli do ovih vrijednih nalaza.'

Međutim, Dr. Raphael Greenberg iz Zavoda za arheologiju Tel Aviva preporučuje oprez prije prihvaćanja iznesenih tvrdnji. Smatra da unatoč tome što je nalazište Elah jedno od zanimljivijih, te otkriće teksta zaista fascinira, ipak ne dokazuje postojanje nekog kralja pa ni kralja Davida.

Moderni Izrael često se poziva na biblijsku vezu Davida i Jeruzalema kako bi se potvrdili takvi navodi o 'vječnom i nedjeljivom' izraelskom glavnom gradu, koji međutim nisu dobili međunarodnu potporu. Palestinici pak istočni dio grada, koji je Izrael osvojio u ratu 1967., smatraju glavnim gradom države koju žele uspostaviti u zapadnom pojasu Gaze.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene