Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz minute u minutu

Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..."

Izrael je izveo napad unutar Irana. Iranski sustavi protuzračne obrane aktivirani su na nekoliko lokacija nakon što su se čule eksplozije u blizini zračne luke i vojne baze u pokrajini Isfahan. Izrael nije preuzeo odgovornost za napad.

 

  • izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu

  • Izrael nije preuzeo odgovornost za napad

  • jutros su se čule eksplozije oko grada Isfahana

  • tri bespilotne letjelice uništene nakon aktivacije sustava protuzračne obrane

Pratite iz minutu u minutu:

21:16 Izrael je u petak priopćio da je pojačao svoje napore u opskrbi ljudi u Pojasu Gaze humanitarnom pomoći te da je 276 kamiona s pomoći stiglo u Gazu.

S obzirom na katastrofalnu humanitarnu situaciju u Pojasu Gaze, Sjedinjene Američke Države i drugi zapadni partneri te Ujedinjeni narodi više puta su pozvali Izrael da hitno poveća isporuke pomoći za civilno stanovništvo.

20:01 Glavni tajnik NATO saveza, Jens Stoltenberg, izrazio je zabrinutost zbog situacije na Bliskom istoku nakon izraelskog napada na Iran.

"Ključno je da sukob ne izmakne kontroli, i stoga pozivamo sve strane da se suzdrže", rekao je Stoltenberg u Bruxellesu u petak.

19:32 Iranski ministar vanjskih poslova rekao je da dronovi za koje izvori kaže da je Izrael isplatio na grad Isfahan u petak nisu prouzročili štetu ili žrtve. 

14:42 Izgleda da izraelski napad na iranski grad Isfahan nije izazvao značajniju štetu te su se obje zemlje odlučile na prešutno prelaženje preko napada.

12:35 Svijet je u strahu od novog sukoba. Europska unija, UN i mnoge zemlje svijeta, uključujući Kinu, osudile su u petak izraelski napad na Iran. Pročitajte više o tome.

10:46 Regionalni obavještajni izvor sa saznanjima o potencijalnoj reakciji Irana na napad, rekao je da je gotovo s izravnim napadima između Izraela i Irana.

Izvor je razgovarao sa CNN-om pod uvjetom anonimnosti oko dva i pol sata nakon izvješća o napadima. Izvor navodi kako se, prema njegovim saznanjima, ne očekuje da će Iran odgovoriti na napad, ali nije naveo razlog.

10:41 Iranski državni mediji objavili su kako su sustavi protuzračne obrane aktivirani u nekoliko područja u zemlji preko noći kako bi gađali moguće ciljeve, no nije bilo izvješća o izravnom udaru ili eksploziji.

Dodali su da su svi objekti, uključujući nuklearna postrojenja, sigurni.

10:22 Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozvala je Iran, Izrael i njihove saveznike da se suzdrže od daljnje eskalacije sukoba.

"Apsolutno je neophodno da regija ostane stabilna i da se sve strane suzdrže od daljnjih akcija", poručila je Von der Leyen iz Finske.

10:15 Čelnici G7 trebali bi tijekom trodnevnog sastanka u Capriju u Italiji raspravljati o noćašnjim eksplozijama u Iranu.

Talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani kaže da je razgovarao s veleposlanikom u Iranu i da prati razvoj događaja. Dodao je da trenutačno nema kritičnih pitanja za talijanske državljane koji žive u Iranu te da G7 želi apsolutnu deeskalaciju, prenosi BBC.

9:43 Sjedinjene Američke Države obaviještene su o namjeri Izraela da napadne Iran, no to nisu odobrile, govore neimenovani dužnosnici nekim američkim medijima.

Televizije NBC i CNN citirale su anonimne dužnosnike koji tvrde da je Izrael unaprijed dao upozorenje Washingtonu u napadu.

"Nismo odobrili odgovor", citirao je CNN jednog dužnosnika.

9:40 Iranski državni mediji navode riječi generala vojske u pokrajini Isfahanu, koji je rekao da nije zabilježena nikakva šteta.

"Prodoran zvuk se u Isfahanu čuo zbog paljbe protuzračne obrane na sumnjive predmete. Nije bilo štete", kazao je.

9:35 Glasnogovornik iranskog Nacionalnog centra za kibernetički prostor izravno je porekao da se radi o raketnom napadu na Iran.

"Nije bilo zračnog napada izvan naših granica na Isfahan ili druge dijelove zemlje", napisao je na društvenoj platformi X Hossein Dalirian.

Rekao je da je Izrael "samo izveo neuspio i ponižavajući pokušaj leta dronovima i također, dronovi su oboreni".

9:10 Nekoliko sati nakon što su izvori rekli da je Izrael započeo napad na iranski teritorij viši iranski dužnosnik za Reuters je rekao da Iran nema namjeru odmah reagirati.

"(Navod) stranog izvora o incidentu nije potvrđen. Nismo imali nikakav vanjski napad, a rasprava (o njegovoj naravi) više naginje prema infiltraciji nego napadu", rekao je iranski dužnosnik pod uvjetom da ostane anoniman.

Minijaturnim bespilotnim letjelicama, koje je u Isfahanu oborila protuzračna obrana upravljali su "infiltratori iz unutrašnjosti Irana", rekao je iranski analitičar na državnoj televiziji ranije u petak.

8:52 Izraelske rakete su gađale položaje sirijske protuzračne obrane, pišu državni mediji, prenosi Sky News.

Sirijska državna novinska agencija javila je kako je zabilježena šteta na sjeveru zemlje, prenosi CNN.

8:49 Izraelski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben Gvir nakon izraelskog napada na Iran na platformi X napisao je objavu od samo jedne riječi: "Slabo".

8:48 Britanska zaštitarska tvrtka Ambrey kaže da je komercijalnim brodovima koji prolaze kroz Arapski zaljev i zapadni Indijski ocean savjetovano da ostanu pripravni u slučaju povećane aktivnosti dronova u regiji nakon napada na središnji iranski grad Isfahan, piše BBC.

8:34 SAD je ograničio putovanja za osoblje svog veleposlanstva u Izraelu i članove njihovih obitelji "iz opreza" nakon izvješća o izraelskom osvetničkom napadu na Iran.

Veleposlanstvo je priopćilo da je osoblju rečeno da ne putuje izvan šire regije Tel Aviva - uključujući Herzliyu, Netanyu i Even Yehudu - te područja Jeruzalema i Be'er Sheve do daljnjega, javlja BBC.

8:29 UN-ovi izvori potvrdili su ranije vijesti kako u napadu nije bilo oštećenja na nuklearnim postrojenjima u tom području.

Međunarodna agencija za atomsku energiju priopćila je da njezin šef Rafael Grossi nastavlja pozivati na krajnju suzdržanost od svih i ponavlja da nuklearna postrojenja nikada ne bi trebala biti meta u vojnim sukobima.

"IAEA može potvrditi da nema štete na iranskim nuklearnim lokacijama i vrlo pažljivo prati situaciju", priopćeno je.

8:17 Na društvenim mrežama pojavljuju se prve snimke napada.

 

8:01 "Napad na Iran jutros vjerojatno je bio namijenjen i kao mjera odmazde, ali i kao poruka upozorenja", rekao je umirovljeni general bojnik američke vojske za CNN. Izrael je danima vagao svoj odgovor na udare bez presedana iz Irana tijekom vikenda, koji su pokrenuti kao odmazda za izraelski napad na kompleks veleposlanstva u Siriji ranije ovog mjeseca. Američki dužnosnik rekao je za CNN da je jutrošnji napad bio izraelski udar, ali Izrael je odbio to komentirati.

"Izrael mora ostati na oprezu u slučaju da Iran odluči odgovoriti još jednom pokazivanjem sile", rekao je umirovljeni general-bojnik Mark MacCarley. 

"Mislim da je ovo vrlo promišljena poruka izraelskog ratnog kabineta", rekao je te dodao da su Izraelci morali uzvratiti, ali u isto vrijeme, unutar te odmazde bila je poruka: "Nemojte to učiniti više. Ako to učinite opet, onda će biti pakleno."

7:30 Izraelski saveznici, uključujući Sjedinjene Države, pozvali su Izrael na suzdržanost u pokušaju da spriječe regionalni rat. SAD nije dao zeleno svjetlo izraelskom odgovoru, rekao je drugi visoki američki dužnosnik za CNN

7:03 Što je bio cilj? To ostaje nejasno, ali je američki dužnosnik rekao za CNN da meta napada nije bila nuklearna. Prema FARS-u, mogući cilj bio je vojni radar Ghahjaworstan, gdje se čula eksplozija, a on se nalazi u blizini zračne luke Isfahan i baze vojnih zračnih snaga, izvijestio je FARS.

7:00 Čule su se tri eksplozije u blizini vojne baze u kojoj se nalaze borbeni zrakoplovi u sjeverozapadnom Isfahanu, izvijestila je iranska poluslužbena novinska agencija FARS. "Obrana se aktivira kao odgovor na nepoznati objekt, a u ovom slučaju vjerojatno je bilo riječ o dronu", rekli su izvori za FARS news. 

6:56 Nakon udara u iranskoj pokrajini Isfahan iranski državni mediji izvješćuju da su svi objekti u tom području sigurni, uključujući nuklearna postrojenja, izvještava CNN.  Iako je američki dužnosnik rekao za CNN da je Izrael izveo napad unutar Irana, Izrael nije preuzeo odgovornost za napad.

6:55 Iran je ukinuo obustave letova uvedene nakon izvješća o eksplozijama u blizini vojne baze u pokrajini Isfahan, prema glasnogovorniku Organizacije civilnog zrakoplovstva.

"Obavještavamo vas da su operativna ograničenja nametnuta zračnim lukama uklonjena i da je zračnim prijevoznicima dopušteno obavljanje redovnih letova", rekao je glasnogovornik.

Letovi su nastavljeni u zračnoj luci Mehrabad i međunarodnoj zračnoj luci Imam Khomeini, dvjema glavnim zračnim lukama u glavnom gradu Irana, Teheranu, nakon što su ranije danas bili obustavljeni.

6:47 Australija poziva svoje građane da napuste Izrael, nakon izvješća o izraelskom napadu na Iran. "Postoji velika prijetnja vojne odmazde i terorističkih napada protiv Izraela i izraelskih interesa u cijeloj regiji. Sigurnosna situacija mogla bi se brzo pogoršati", objavilo je ministarstvo vanjskih poslova. "Pozivamo Australce u Izraelu ili na okupiranim palestinskim teritorijima da odu", nastavlja se.

Također su upozoreni Australci u regiji na zatvaranje zračnog prostora, otkazivanje letova i druge smetnje u putovanju.

6:40 BBC Perzija objavio je snimku koju su tijekom noći snimili stanovnici središnje iranske pokrajine Isfahan, gdje su se čule eksplozije. 

6:15 Iranska državna televizija izvijestila je da su tri bespilotne letjelice uočene na nebu iznad Isfahana. Tvrde da su uništene nakon aktivacije sustava protuzračne obrane.

6:06 CNN je javio da je nekoliko letova u iranskom zračnom prostoru preusmjereno. 

6:05 Iranska novinska agencija Fars izvijestila je da se eksplozija mogla čuti u blizini zračne luke u iranskom gradu Isfahanu, ali uzrok napada nje odmah bio poznat.

"Uzrok tih eksplozija još nije poznat, istraga će se nastaviti dok se ne utvrde točne pojedinosti o tom incidentu", izvijestila je agencija Fars.

Sustav protuzračne obrane u iranskome gradu Isfahanu aktiviran je protiv objekta za koji se sumnja da je dron, rekao je izvor agenciji, koja je dodala da su se u blizini vojne baze na sjeverozapadu grada čule tri eksplozije. 

6:00 Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je u četvrtak kasno navečer ABC News, pozivajući se na američkog dužnosnika, dok je iranska novinska agencija Fars izvješćujući o eksploziji navela da je aktiviran sustav protuzračne obrane u gradu Isfahanu.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik bizarne poruke Dodik organizirao "narodni miting", njegov suradnik stajao uz Anu Brnabić i urlao: "Ne želimo u pedersku EU!"

Tijekom vikenda Iran je lansirao stotine dronova i raketa uzvraćajući na navodni izraelski napad na njegovo veleposlanstvo u Siriji. Većina dronova i raketa srušena je prije nego što je stigla do izraelskog teritorija.

Pročitajte i ovo Boris Jokić, Marija Miholjek i Saša Kopljar Skupljaju se mandati Hoće li Plenković žrtvovati vjerne partnere? "Političari nikada ne bi trebali raditi ono što često rade u Hrvatskoj"

Pročitajte i ovo Nova lica u Saboru - 2 Parlamentarni izbori VIDEO Pogledajte virtualnu sabornicu, u novom sazivu gledat ćemo više od 60 novih lica

Iran je u četvrtak u Vijeću sigurnosti UN-a rekao da se Izrael mora prisiliti da prekine sve vojne napade na njihove interese, dok je glavni tajnik UN-a upozorio da se Bliski istok nalazi u trenutku najveće opasnosti. Izrael je rekao da neće uzvratiti na napad Irana dronovima i raketama 13. travnja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene