Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vodi se žestoka rasprava

Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Izrael je najavio da će odgovorio na iranski napad, ali se vode žestoke rasprave o tome kako će on izgledati.

Načelnik stožera Izraelskih obrambenih snaga (IDF) Herzi Halevi najavio je da će Izrael odgovoriti na iranski napad koji se dogodio u noći sa subote na nedjelju.

Izraelski ratni kabinet u ponedjeljak je održao svoj treći sastanak u 48 sati, nakon čega su mediji objavili da je cilj Izraela nauditi Iranu bez izazivanja sveopćeg rata. Izrael u akciju želi krenuti u koordinaciji sa SAD-om iako je Amerika rekla da neće biti uključena u protuofenzivu.

"Izrael će napraviti sve što je potrebno da bi odgovorio na napad", objavio je IDF.

Pročitajte i ovo Pogreb žrtve nasilja na Zapadnoj obali Na Zapadnoj obali Izraelski doseljenici u valu nasilja ubili dvojicu mladih Palestinaca

Izraelski mediji objavili su da se na sastanku vode žestoke rasprave o odgovoru na napad. Dok se neki zalažu za to da bude brz i snažan, drugi tvrde da Izrael toga treba sačekati da ta međunarodna koalicija koja je na njegovoj strani ojača da bi se odgovorilo.

Zasad nema naznaka što će kabinet odlučiti, ali izraelski premijer Benjamin Netanyahu je pred ozbiljnom dilemom: kako uzvratiti Iranu da ne bi ispao slab, ali da istovremeno ne naljuti SAD i druge države Zapada budući da je zbog situacije u pojasu Gaze među njima već došlo do razilaženja, izvijestio je New York Times.

SAD, Velika Britanija i Francuska su osudili napad, ali i pozvali na suzdržanost nakon iranske agresije koja nije izazvala veliku štetu te se život u Izraelu polako vraća u normalu.

Iranski ministar vanjskih poslova Husein Amir Abdolahian je u ponedjeljak rekao da Iran ne želi rat.

"Ne želimo povećati tenzije u regiji, ali ako se američke baze iskoriste za napad, nećemo imati drugog izbora osim napada na njih", najavio je.

Pročitajte i ovo Tučnjava u gruzijskom parlamentu Zbog kontroverznog zakona VIDEO Kaos u parlamentu: Zastupnik tijekom govora dobio udarac u glavu, odmah izbila velika tučnjava

Na napad se u ponedjeljak osvrnuo i američki predsjednik Joe Biden te je komentirao situaciju u Gazi.

"Posvećeni smo prekidu vatre koji će taoce vratiti kući i spriječiti širenje sukoba izvan onoga što već postoji", napomenuo je.

Bijela kuća ranije je objavila da nisu istinite iranske tvrdnje da je SAD na napad upozoren 72 sata ranije.

"Napad nije uspio jer su ga porazili Izrael, Sjedinjene Države i koalicija drugih partnera posvećenih obrani Izraela", stoji u objavi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene