Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkrivena jednadžba

Predvidjeti mjesto i vrijeme pucanja ledenjaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova matematička formula američkih znanstvenika olakšat će predviđanje mjesta i vremena pucanja ledenih blokova u arktičkom i antarktičkom oceanu i nastanka ledenih bregova.

Otkriće bi usto moglo pomoći stručnjacima da usavrše postojeće klimatske modele, kažu istraživači sa sveučilišta u Pennsylvaniji čiju je studiju objavio američki časopis Science.
'Da bismo predvidjeli prošli i budući razvoj ledenih bregova moramo izraditi računalne modele', rekao je Richard Alley, profesor geologije na sveučilištu u Pennsylvaniji i jedan od glavnih autora istraživanja.

Pročitajte i ovo Darijo Brzoja - 1 Stiže nam promjena Planirate Praznik rada provesti na otvorenom? Meterolog otkrio kada je najbolje vrijeme za roštiljanje Saharski pijesak stigao do Hrvatske Objavljene satelitske snimke Saharski pijesak stigao u Hrvatsku: "Atmosfera u dijelovima zemlje bit će zamućena"

Rossov ledeni šelf, najveći na Antarktici, prostire se iznad oceana do 800 km prije nego što se njegovi rubovi ne počnu lomiti i stvarati ledene bregove, ističu autori studije. Drugi šelfovi pružaju se samo 1,5 do 3 km.

Najvažnija varijabla u mehanizmu pucanja ledenih bregova je stopa širenja sante, zaključili su glaciolozi. Kada se ledeni šelfovi šire, pucaju zbog napetosti koju to širenje uzrokuje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene