Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Beskrajna potraga

Nova metoda pronalaska izvanzemaljskog života

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bilo koji iskusni astronom, ili lovac na planete, reći će vam da je pronalazak egzoplaneta veliki izazov za prave profesionalce.

Konvencionalnim metodama otkrivanja egzoplaneta, taj proces može potrajati dugi niz godina, jer se bilježe promjene u svjetlosti koju zvijezde odašilju, a koje mogu izazvati i planeti koji prolaze ispred njih. No, može potrajati i do nekoliko desetljeća, prije nego li planet u svojoj orbiti oko zvijezde prođe ispred nje, što bi značilo puno noći provedenih s pogledom u svemirska prostranstva da biste uhvatili taj jedan svjetlosni 'treptaj'.

Pročitajte i ovo Mladi i znanost - 2 14 područja Od loptice skočice do željeza u čokoladi: Djeca i mladi oduševljeni Festivalom znanosti Slika nije dostupna Ugroženo važno područje Neobične vrste u rijeci Neretvi zabrinule znanstvenike: Ova pojava nikako nije bezazlena

Zbog toga su znanstvenici sa Sveučilišta u Leicesteru u Engleskoj razvili novi pristup u otkrivanju egzoplaneta, a taj je da se traže radiovalovi u trenutku kada ultraljubičaste zrake osvjetle atmosferu planeta, poput Jupitera i Saturna.

>> 'Lovac na egzoplanete' otkrio najmanjeg

Normalnom oku te su stvari nevidljive, ali ih radio teleskopi, poput Europske nisko frekventne mreže (LOFAR, vidi sliku gore), mogu lako otkriti. Znanstvenici se nadaju kako bi ima spomenuta metoda mogla pomoći u otkrivanju planetarnih sistema udaljenih od Zemlje i do 150 svjetlosnih godina. Neki od njih možda bi mogli biti i nastanjeni nekakvim oblikom života, a ako su još i tehnološki razvijeni, možda bi se na taj način mogao uhvatiti i kakav njihov radijski signal.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene