Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Keplerov uspjeh

'Lovac na egzoplanete' otkrio najmanjeg

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svemirski teleskop Kepler, lovac na egzoplanete, snimio je svoj prvi planet izvan sunčevog sustava.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kepler-78b FOTO U dalekom svemiru otkrivena paklena inačica Zemlje Slika nije dostupna Novo otkriće Jesu li ovo planeti koje će kolonizirati ljudi?

'To je prvi stjenovit planet u orbiti oko zvijezde van našeg sunčevog sustava. To je veliko postignuće za naš znanstveni tim, a smatram kako je to i veliko otkriće za čitavo čovječanstvo', rekla je Natalie Batalha sa sveučilišta San Jose i članica Keplerovog tima, prenosi Wired.

>> Otkriven planet gustoće stiropora

Taj najnoviji otkriveni egzoplanet nazvan je Kepler 10-b i nalazi se u orbiti oko zvijezde slične našem Suncu te je od Zemlje udaljen 560 svjetlosnih godina. Prvi put je uočen još u srpnju 2009. godine. Znanstvenici su, prema količini svijetla zvijezde, koju on blokira te njihovoj gravitacijskoj interakciji, zaključili kako se radi o egzoplanetu 1,4 puta većeg radijusa od Zemlje i 4,6 puta veće mase. Time je Kepler 10-b postao i najmanji otkriven egzoplanet, koji je uglavnom sačinjen od kamena i željeza.

Jedna od deset tisuća žarulja

Planet blokira tek deset tisućiti dio zvijezdinog svijetla, što bi bilo kao da među među deset tisuća gusto zbijenih žarulja koje svijetle, uočite jednu koja ne svijetli, objasnila je Batalha. Da bi došli do navedenih podataka prezentiranih tijekom jučerašnjeg dana na sastanku Američkog astronomskog društva, proveli su i 40 dodatnih mjerenja pomoću teleskopa Keck na Havajima te ponovno putem Keplera.

Keplerov znanstveni tim najavio je objavu novog katalog egzoplaneta idućeg mjeseca.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene