Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Golemo postignuće

FOTO: Prvi put snimljen egzoplanet u orbiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Astronomi su po prvi puta uspjeli pratiti put nekog egzoplaneta, u orbiti oko njegove zvijezde, što je iznimno veliko postignuće za sve lovce na planete i bilo koga, tko je zainteresiran za postanak planeta.

Slika koju prenosimo, zapravo je kompozitna i sastoji se od više fotografija, koje je snimio teleskop ESO-a (European Southern Observatory) i koja prikazuje planet u orbiti oko zvijezde Beta Pictoris. Tamni krug na slici, zapravo je komad metala, koji blokira izravno jarko svjetlo zvijezde i koji dozvoljava nesmetano promatranje planetarnog diska oko nje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kraj potrage? Pronađena najizglednija 'nova Zemlja' Slika nije dostupna Nakupljanje prašine i plinova ČUDESNO Prvi put u povijesti snimljeno formiranje planeta

Ako pogledate u zatamnjeni krug i bijelu točkicu na lijevoj strani, ta točkica predstavlja planet snimljen 2003., a točkica na desnoj strani predstavlja isti planet snimljen prošle godine. Crta koja ih povezuje, zapravo predstavlja moguću putanju orbite tog planeta. Sama zvijezda, beta Pictoris i njezin planet su oboje relativno mlade tvorevine. Beta Pictoris stara je svega 12 milijuna godina, što je samo sićušan djelić, u usporedbi sa starošću našeg Sunca. Činjenica da se u njezinoj orbiti nalazi planet, pokazuje kako se planeti zapravo mogu formirati vrlo brzo, u svega nekoliko milijuna godina.

Astronomi već dugo znaju za planetarni prsten oko bete Pictoris, koja je poprilično blizu Solarnom sustavu, od kojeg je udaljena svega 63 svjetlosne godine. Isto tako, znali su da je taj disk iskrivljen i da kometi padaju u samu zvijezdu, sugerirajući postojanje planeta. Otkrivenom planetu dali su naziv Beta Pictoris b, a taj je planet čak devet puta veći od Jupitera, najvećeg planeta u našem sustavu. Svjetski astronomi su dosad uspjeli sakupiti tek deset fotografija egzoplaneta pa je svaka nova, monumentalno otkriće.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene