Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijete lažni torrenti

Putem torrenta šire se opasni virusi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako skidate glazbu i filmove putem torrenta postoji mogućnost da ćete skinuti neki virus koji vam može izbrisati podatke s računala ili vas špijnurati

BitTorrent protokol jedan je od najpopularnijih načina za razmjenu datoteka kojeg koriste milijuni ljudi – iako se on koristi i za razmjenu legalnog sadržaja, ipak je najpopularniji među piratima koji na stranicama poput Pirate Bayja jednostavno i brzo mogu pronaći piratske filmove, glazbu i softver te ih putem nekog od BitTorrent klijenata (poput uTorrenta) preuzeti na svoje računalo.

Pročitajte i ovo Bodljikava žica Komentirali predsjednik i premijer Nižu se reakcije na tvrdnje talijanskih obavještajnih službi: "Mene puno više zanima što će SOA procijeniti ..." Pojačane patrole na francuskim ulicama najviši stupanj pripravnosti Zbog islamističkog napada Francuska mobilizirala još 7000 vojnika za patroliranje ulicama

No, mnogi korisnici nisu niti svjesni brojnih opasnosti koje im prijete pri skidanju torrenta, a najveću opasnost predstavljaju lažni torrenti putem kojih korisnici mogu pokupiti neki virus ili ih mogu odvesti na nekuphishersku stranicu (prevarantska stranica, ona koja je napravljena da imitira neku legitimnu stranicu)  na kojoj im hakeri mogu uzeti osobne podatke, a u nekim slučajevima i brojeve bankovnih kartica.

Potvrđeno: Nadgleda se svako skidanje filmova i glazbe s interneta!

Zanimljivo je da veliki broj lažnih torrenta uploadaju i organizacije za zaštitu autorskih prava (ponajviše diskografi i filmske kompanije u SAD-u) koje stavljaju lažne torrente koje prikazuju kao nove filmove ili albume te, kada ih korisnici skinu i pokrenu download tih lažnih datoteka, prate i zapisuju njihove IP adrese kako bi ih mogli tužiti.

Prema nedavnom istraživanju kojeg su proveli znanstvenici sa sveučilišta Carlos III u Madridu i čije su rezultate objavili na Torretfreaku, čak trećina svih uploadnih torrenta na The Pirate Bayju je lažna i povezana je s virusima ili prijevarama. Znanstvenicu su postavljanje torrenta na Pitate Bay pratili u roku od dva tjedna te je u tom razdoblju ukupan broj novopostavljenih torrenta iznosio skoro 30 tisuća, od čega su njih 12,200 bili lažni.

Iako su moderatori Pirate Bayja poprilično brzi u uklanjanju sumnjivih torrenta, veliki broj korisnika ipak počne s downloadom takvih datoteka prije nego se torrenti uklone te se u ovom istraživanju upozorava kako 'masovna distribucija ovakvih datoteka predstavlja veliku prijetnju za internetske korisnike'.

Rubén Cuevas, jedan od znanstvenika koji je proveo ovo istraživanje, ekipi s TorrentFreaka rekao je da su iskusni korisnici svjesni problema s lažnim torrentima i koriste različite metode i alate za njihovu identifikaciju, no veliki broj korisnika BitTorrent klijenata ne razlikuje prave od lažnih datoteka zbog čega, umjesto nekog novog filma ili video igre koju su htjeli skinuti, downloadaju neki opasan virus na računalo.

Pirate Bay promovira kršenje autorska prava!

Kako bi lažni torrent prikazali kao pravi, uploaderi često lažiraju broj korisnika koji ga razmjenjuju koristeći poseban softver za povećanje broja seedova i peersa – kada osoba koja želi skinuti neki film naiđe na takav torrent, ona će misliti da je riječ o pravoj datoteci jer je već razmjenjuju deseci tisuća korisnika.

Ugroženi milijuni korisnika

Virusi se putem torrenta mogu širiti na različite načine – nekada sama datoteka koju korisnici preuzmu nosi u sebi virus koji se, kada korisnik klikne njeno pokretanje, aktivira i dolazi do zaraze računala. U nekim slučajevima dolazi upozorenje da se film može pogledati jedino ako se prvo instalira poseban kodek te u datoteci dolazi i link za skidanje tog kodeka, no umjesto njega, korisnik na računalo skine neki virus koji može nanijeti veliku štetu – može pobrisati datoteke, špijunirati korisnike, koristiti resurse računala i na taj ga način usporiti, može na računalo skinuti druge maliciozne datoteke i slično.

Jedan od malwarea koji se nedavno proširio putem torrenta nosio je 'upozorenje' kako su na računalu pronađene datoteke povezane s torrentima zbog čega korisnici mogu biti tuženi. Kako bi izbjegli tužbe, korisnici moraju platiti određenu novčanu svotu za neki (lažni) program koji će im omogućiti anonimni prijenos datoteka i na taj će načini biti 'sigurni da ih nitko neće tužiti'.

Osim virusa, putem torrenta šire se i prijevare i phisherski napadi pa se tako u preuzetim datotekama nalaze i linkovi koji vode na phisherske stranice na kojima se od korisnika traži ostavljanje osobnih podataka (nekad i brojeva bankovnih kartica) koji se kasnije mogu iskoristiti za krađu identiteta i u drugim hakerskim napadima.

Iako je nemoguće odrediti koliki broj korisnika ima problema sa skidanjem lažnih torrenta koji u sebi nose viruse ili linkove na lažne internetske stranice, ekipa sa sveučilišta u Madridu upozorava da godišnje milijuni korisnika sa stranica poput Pirate Bayja preuzmu takve lažne datoteke.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene