Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ako koristite BitTorrent

Potvrđeno: Nadgleda se svako skidanje filmova i glazbe s interneta!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako ste skinuli samo jedan film koristeći neki od BitTorrent klijenata, postoji mogućnost da je neka od kompanija koje nadziru promet zabilježila vašu IP adresu.

Znanstvenici sa sveučilišta u Birminghamu tri su godine pratili promet ostvaren putem BitTorrent protokola te su saznali da se aktivnosti korisnika i njihovo skidanje sadržaja cijelo vrijeme prate.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Skrivao se Tražen od 2012.: Uhićen jedan od osnivača Pirate Baya Slika nije dostupna Hakerske taktike 'Maskirani kao Facebook': Evo kako NSA špijunira milijune računala!

Oni su za potrebe ovog istraživanja razvili softver koji je imitirao BitTorrent klijent i koji je bilježio najpopularnije datoteke sa svake kategorije Pirate Bayja i podatke o spajanjima na taj softver te su otkrili čak deset različitih kompanija koje nadziru korisnike koji razmjenjuju sadržaju koristeći BitTorrent – neke od njih su organizacije koje su nadzirale kršenje autorskih prava i sigurnosne kompanije, dok je dio njih bilo teško identificirati.

Ove kompanije nisu nadzirale samo one korisnike koji su skidali velike količine podataka, već i one koji su skinuli samo jedan film koristeći neki od BitTorrent klijenata, a te se kompanije praćenjem mogu dokopati IP adresa osoba koje razmjenjuju sadržaj već tri sata nakon početka downloada nekog filma, pjesme ili albuma.

Europski sud pravde zabranio nadzor i filtriranje piratskog sadržaja na društvenim mrežama!

Iako se najveća pozornost posvećuje praćenju popularnih filmova i glazbe, dr. Chothia, glavni istraživač na ovom projektu kaže da se nadzire i manje popularan sadržaj, iako u manjem omjeru, ali ipak ne možete biti sigurni da vas neće pratiti ako skidate neki manje poznati film ili album.

Kompanije koje nadziru korisnike koji skidaju datoteke koriste dvije tehnike za praćenje – indirektna tehnika koristi 'indirektne dokaze o skidanju ili uploadu nekog sadržaja' te ona može rezultirati s velikom količinom lažnih rezultata te, kako prenose na Digital Trendsu, može i najobičnije printere ili pristupne točke identificirati kao klijente koji razmjenjuju datoteke.

Direktna tehnika mnogo je učinkovitija u prepoznavanju onih koji ilegalno dijele sadržaj te se kompanije za nadzor direktno povezuju s klijentima kako bi potvrdili da dijele datoteke, no korištenje ove tehnike puno je skuplje.

No, Chothia smatra da bi dokazi prikupljeni na ovaj način teško mogli proći na sudu jer je njihovo istraživanje pokazalo da kompanije koje nadziru promet putem BitTorrenta mogu samo potvrditi da su osobe s tih IP adresa koristile neki od BitTorrent klijenata, ali bilo bi im teško prikupiti konkretne dokaze da je određeni korisnik razmjenjivao datoteke.

Pirati u strahu: Ugašen još jedan servis za pohranu i razmjenu sadržaja!

Iako Chothia ne može sa sigurnošću reći točan razlog zbog kojeg se sadržaj nadzire, on vjeruje da neke kompanije skupljaju te podatke iz marketinških razloga – kako bi ih poslije prodali vlasnicima autorskih prava, ali ne zbog toga da bi oni tužili te korisnike, već kako bi saznali koji su filmovi, pjesme i albumi popularni i u kojoj zemlji.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene