Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

'Bila je motiv ljudima'

Umro Guy Carawan, tvorac himne za građanska prava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki folk pjevač Guy Carawan, čija je verzija tradicionalne gospel pjesme We Shall Overcome postala himnom američkog pokreta za građanska prava, umro je u 87. godini, javljaju američki mediji u petak.

Carawan, bijelac, svoju je verziju pjesme predstavio 1959. i brzo je postala protestnom himnom pokreta za građanska prava. Pjevala se za vrijeme marša aktivista za građanska prava crnaca od Selme do Montgomeryja u ožujku 1965. koji je predvodio Martin Luther King. Izvorno potječe iz 19. stoljeća.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Angels in Harlem Gospel Choir u Lisinskom <i>Rokamo</i> za Isusa i <i>rolamo</i> za Gospodina

S godinama se pretvorila u jednu od najpoznatijih protestnih pjesama svijeta i u izvedbi raznih izvođača pjevala se na brojnim skupovima, od prosvjeda na pekinškom Tiananmenu do okupljanja ispred Berlinskog zida.

"Pjevati je u takvim situacijama, to nije bila samo drugačija vrsta zabave. Bila je motiv ljudima da izdrže u teškim vremenima", rekao je Carawan u razgovoru za Chicago Tribune 1990. godine.

Carawan je bolovao od demencije i umro je u svom domu u Tennesseeju, objavila je medijima njegova supruga. New York Times je napisao da je umro čovjek koji je naraštaje "učio kako da prebrode teškoće". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene