Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijeti joj dugi zatvor

FBI raskrinkao fatalnu influencericu Kristinu: Na ratu u Ukrajini zaradila je bogatstvo

Krisitna Puzireva
Krisitna Puzireva Foto: Krisitna Puzireva/Instagram
Travel influencerica priznala je krivnju za sudjelovanje u pranju novca i slanju američke elektroničke opreme Rusiji. U istraživanju slučaja sudjelovao je posebno oformljeni tim Ministarstva pravosuđa i FBI.

Kristina Puzireva, 32-godišnja kanadska Ruskinja, priznala je da je u Rusiju slala američku opremu vrijednu milijune dolara koju su Rusi koristili za proizvodnju projektila i dronova. 

Osim toga, Kristina je travel influencerica, čiji profil na Instagramu vrvi slikama s egzotičnih putovanja.

Ona je prema navodima tužitelja, prala novac u ime nekoliko lažnih tvrtki iz Brooklyna kako bi isporučila elektroničke komponente podrijetlom iz SAD-a u Rusiju.

Pročitajte i ovo Screenshot malverzacije nakon potresa Ministrica Obuljen Koržinek nakon upada policije: "Ako je netko kriznu situaciju zlouporabio za stjecanje koristi, onda će odgovarati"

Ovo je samo jedan u nizu slučajeva koje je istraživala koordinirana skupina KleptoCapture Ministarstva pravosuđa SAD-a. Osnovana je s ciljem provedbe sankcija uvedenih Rusiji nakon njezine invazije na Ukrajinu, prenosi Reuters.

"Kristina Puzireva i suoptuženici navodno su kupili i poslali milijune dolara u elektronici iz SAD-a kako bi podržali Kremlj u njegovim napadima na Ukrajinu koji upravo traju.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković u Virovitici komentirao aktualne teme Plenković o upadu policije u Ministarstvo kulture i kontroverzi oko Turudića: "Nismo mi veslo sisali ovdje osam godina"

Njezina zavjera pranja novca bila je izravno povezana s 298 isporuka ograničene tehnologije, u vrijednosti od sedam milijuna dolara, na rusko bojište", rekla je Erin Keegan, posebna agentica zadužena za istragu, u priopćenju za tisak američkog Ministarstva pravosuđa u ponedjeljak, prenosi Vice.

Pokušala zamutiti trag otvaranjem računa

Prema sudskim dokumentima, požalila se da je morala otvoriti 80 različitih računa za držanje tri milijuna dolara za suradnika. “Prsti me već bole od laptopa”, rekao je suprug Puzreivoj u poruci iz 2023.

"Puno novca? Obogatit ćemo se”, ona mu je odgovorila.

Pročitajte i ovo ZET autobusi pijani 50-godišnjak Brutalno napadnut ZET-ovac: Lupao po vratima busa, a kad mu je vozač otvorio, udarao ga šakom u glavu

Puzireva i njezin suprug Nikolay Goltsev, oboje s kanadsko-ruskim dvojnim državljanstvom, uhićeni su krajem prošle godine zajedno sa Salimdzhonom Nasriddinovim, rusko-tadžikistanskim dvojnim državljaninom.

Na tisuće poluvodiča i ostalih elektroničkih naprava pronađene su u Nasriddinovoj kući, dok su Goltsev i Puzireva uhićeni u hotelu na Manhattenu tijekom njihova posjeta Nasriddinovu. Za vrijeme pretresa koji je naložio FBI u njihovoj hotelskoj sobi zaplijenjeno je 20.000 dolara.

Pročitajte i ovo Ministarstvo kulture AFERA NA GEODETSKOM FAKULTETU Policija upala u Ministarstvo kulture, procurilo jedno ime: "Danas su provedene samo hitne dokazne radnje"

Američki državni odvjetnik Breon Peace rekao je da je Puzireva bila "ključni dio plana pranja prihoda za izbjegavanje sankcija i slanje bespilotnih letjelica i komponenti projektila u Rusiju koje su kasnije pronađene na bojištu u Ukrajini". Kada bude osuđena, Puzireva se suočava s maksimalnom kaznom do 20 godina zatvora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene