Obavijesti Video Pretražite Navigacija
AFERA NA GEODETSKOM FAKULTETU

Policija upala u Ministarstvo kulture, procurilo jedno ime: "Danas su provedene samo hitne dokazne radnje"

Ministarstvo kulture
Ministarstvo kulture Nera Simic/Cropix
Aktualno Galerija Ministarstvo kulture Ministarstvo kulture Foto: Nera Simic/Cropix Najnovija vijest Najnovija vijest Foto: DNEVNIK.hr Nina Obuljen Koržinek Nina Obuljen Koržinek Foto: Damjan Tadic/Cropix +0 Nina Obuljen Koržinek Galerija 1/4 >>
Policija je po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) upala u Ministarstvo kulture i medija. Provode istražne radnje zbog sumnje u početak subvencijske prijevare i korupcije na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Navodno se pretresa dom najbližeg suradnika ministrice

Policija je po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) upala u Ministarstvo kulture i medija. Pretresaju se uredi.  Radi se o istrazi i daljnjim uvidima u slučaju nezakonitog trošenja novca iz fondova EU-a na Geodetskom fakultetu u Zagrebu.

Ispred Ministarstva kulture otišao je reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić koji je otkrio da su istražitelji zgradu napustili prije nekih sat vremena.

"Točno 22. dana nakon posljednjeg pretresa u Ministarstvu kulture ponovno su ovjde došli istražitelji Pen USKOK-a sve po nalogu Europskog tužitelja koji je ishodio od suca Županijskog suda u Zagrebu nalog za pretragu. Ovoga puta istražitelji su se fokusierali na e-mail korespondenciju nekoliko zaposlenika ministarstva kulture. Ono što treba reći, tužitelji EPO-a vjeruju kako je u ovoj cijeloj priči napravljena je šteta veća od 2 milijuna eura", rekao je.

"Treba istaknuti da su danas provedene samo hitne dokazne radnje, pretrage u ministarstvu i na još nekoliko lokacija. U današnjoj akciji nitko nije uhićen", dodao je.

Nakon vijesti o upadu istražitelja oglasio se Ured europskog javnog tužitelja. 

"Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu provodi hitne pretrage i istražne radnje u sklopu istrage koja se provodi zbog sumnje u početak subvencijske prijevare i korupcije na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Ove aktivnosti, čiji je cilj prikupljanje dokaza, odnose se na nekoliko hrvatskih državljana za koje se sumnja da su počinili kaznena djela zlouporabe položaja i vlasti na štetu financijskih interesa Europske unije.

Prikupljanje dokaza odvija se u nastavku istrage koju provodi EPPO u suradnji s Nacionalnim policijskim Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave.

O daljnjem postupanju u predmetnom slučaju javnost će biti pravodobno obaviještena.

EPPO je neovisan ured javnog tužitelja Europske unije. Odgovoran je za istragu, kazneni progon i podizanje optužnice za kaznena djela protiv financijskih interesa Unije", naveli su u priopćenju. 

N1 navodi kako je riječ o Davoru Trupkoviću, glavnom konzervatoru Ministarstva, koji je osumnjičen za zlouporabu položaja i ovlasti jer je sudjelovao u plaćanjima 3D skeniranja po, kako se sumnja, prenapuhanim cijenama.

Pročitajte i ovo Ministarstvo kulture Istražuju nekoliko slučajeva Policija upala u HŽ i Ministarstvo kulture? Nove afere sa snimkama Geodetskog fakulteta

Istražitelji su u siječnju već bili u Ministarstvu kulture zbog slučaja Geodetskog fakulteta. Čelni ljudi te institucije bili su početkom studenoga već osumnjičeni za izvlačenje milijuna eura iz fondova EU-a. 

Pročitajte i ovo Nina Obuljen Koržinek nije korišten europski novac Ministarstvo kulture: "Isplata Geodetskom fakultetu išla je iz nacionalnih izvora"

Kako je pisao Telegram, aktualna ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek "osobnom odlukom i bez javnog natječaja isplatila je 19,1 milijun kuna s PDV-om Geodetskom fakultetu za dubinsko snimanje zgrada nakon velikih potresa koji su 2020. pogodili Hrvatsku". Prema zaključcima novinarske istrage, taj je iznos problematičan na nekoliko razina, a kada se sve sumira, preplaćen je nekoliko puta u odnosu na ponude koje je sam HAZU pribavio.

Dodatno, te snimke navodno nikada nisu niti upotrijebljene, nego je HAZU morao sve to sam financirati ispočetka.

29 osumnjičenih

Europsko tužiteljstvo odgovorno za kaznena djela protiv financijskih interesa EU-a objavilo je u studenome 2023. da 29 osumnjičenih, među kojima je i bivši dekan Geodetskog fakulteta, tereti za zlouporabe u projektima financiranima europskim novcem, među kojima je i snimanje objekata kulturne baštine oštećenih u potresu ugovoreno s Ministarstvom kulture.

Ministrica Obuljen Koržinek otklonila je na saborskom odboru tvrdnje da je posao snimanja oštećenja na zgradama nakon potresa koje je obavio Geodetski fakultet preplaćen te da nije nadziran te je ponovila da su za plaćanje korištena nacionalna sredstva.

Istaknula je i da zbog istrage na Geodetskom fakultetu ne može dati sve podatke o plaćanjima iako postoje dodatni, zbirni izvještaji. "Ne istražuje se nas, ali ne možemo javno dati dio dokumentacije koji se istražuje", kazala je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene