Obavijesti Video Pretražite Navigacija
malverzacije nakon potresa

Ministrica Obuljen Koržinek nakon upada policije: "Ako je netko kriznu situaciju zlouporabio za stjecanje koristi, onda će odgovarati"

Screenshot
Screenshot DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Screenshot Screenshot Foto: DNEVNIK.hr Screenshot Screenshot Foto: DNEVNIK.hr Nina Obuljen Koržinek Nina Obuljen Koržinek Foto: DNEVNIK.hr Nina Obuljen Koržinek Nina Obuljen Koržinek Foto: Damjan Tadic/Cropix +0 Nina Obuljen Koržinek Galerija 1/5 >>
Ministrica Nina Obuljen Koržinek dala je izjavu za medije nakon što je policija upala u Ministarstvo kulture zbog 3D skeniranja Geodetskog fakulteta.

Po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) policijski istražitelji u petak su uz sudski nalog pretraživali Ministarstvo kulture u istrazi u kojoj je prvoosumnjičeni bivši dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo. EPPO je priopćio da provodi hitne pretrage i istražne radnje u sklopu istrage koja se provodi zbog sumnje u počinjenje subvencijske prijevare i korupcije na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Navodno se pretresa i dom Davora Trupkovića, najbližeg suradnika ministrice kulture i glavnog konzervatora. N1 navodi kako je riječ o glavnom konzervatoru Ministarstva, koji je osumnjičen za zlouporabu položaja i ovlasti jer je sudjelovao u plaćanjima 3D skeniranja po, kako se sumnja, prenapuhanim cijenama.

Istražitelji su sada odlučili provjeriti njegova računala, a navodno i njegov dom. To je navodno novi krak istrage o prenapuhanim cijenama za 3D skeniranja. Istražitelji traže nove dokaze. 

Ministrica kulture NIna Obuljen Koržinek dala je izjavu za medije. 

"Nastavljaju se izvidi vezano za moguća počinjenja kaznenih djela. Izvidi obuhvaćaju i postupanja unutar Ministarstva kulture, a nakon potresa zbog činjenice da smo mi angažirali Geodetski fakultet da izvrši snimanja. U Saboru sam podnijela detaljno izvješće kako je tekao taj proces. Te snimke koristile su se i za utvrđivanje šteta i za utvrđivanje progresivnih šteta.

Kao ministrici, i meni je u interesu da se pokaže da je postupano u skladu sa zakonom. Ako je netko kriznu situaciju zlouporabio za stjecanje koristi, onda će odgovarati", rekla je ministrica. 

"Što se tiče Ministarstva kulture, ne radi se o europskim, već o nacionalnim sredstvima, no naravno da nam je u interesu da se sve istraži. Ovdje se danas radi o izvidima. 

Ovo su izvidi, a izvidi su tajni i sve što bude trebalo komunicirati, komunicirat će oni koji su za to nadležni. Radi se o cijelom poslu 3D snimanja. 

Ja ne moram nikoga ni u što uvjeravati, ali nama je u interesu da se istraži sve", izjavila je ministrica na konstataciju novinarke da Ministarstvo ne uspijeva uvjeriti istražitelje da se radi o nacionalnom novcu. 

"Mi cijelo vrijeme dostavljamo sve dokumente i Ministarstvo je reagiralo vrlo brzo nakon potresa, preuzelo odgovornost u kriznim situacijama… Zahvaljujući upravo ovakvim snimanjima bili smo u stanju dobiti informaciju da su određeni dijelovi zgrada neispravni i ukloniti ih. To je bila ključna namjena i to smo provodili, u skladu s najboljom praksom. Ono što sam više puta rekla, u trenutku žurnosti, kad ne možete provoditi javnu nabavu jer nemate novca i vremena, jedini je način obratiti se javnoj ustanovi, u ovom slučaju fakultetu”, odgovorila je ministrica.

Ponovila je da su izvidi tajni. "Ja sam stala ispred kamera, da potvrdim da se ovo odvija već dugo vremena i da smo dali svu potrebnu dokumentaciju." 

Na pitanje osjeća li vlastitu odgovornost, kaže: "Službe Ministarstva kulture koje nadziru trošenje novca i podaci da se radi o preplaćenim iznosima jednostavno nisu točni. Izračunali smo." 

Ministrica je odgovorila na pitanje što su se istražitelji nakačili ako je sve plaćeno kako treba, ako se radi o nacionalnom novcu? "Slučaj, koliko se ja razumijem, odnosi se na istrage koje su pokrenute na Geodetskom fakultetu, a jedan dio u Ministarstvu kulture."

Za Geodetski fakultet korištena su nacionalna sredstva, još je jedanput ponovila i naglasila kako su oni u kriznim situacijama spašavali ljude. 

Screenshot Screenshot (Foto: DNEVNIK.hr)

Afera Geodetski fakultet

Ministrica je ranije u siječnju izjavila da su sva postupanja Ministarstva bila u skladu sa zakonom i da je Ministarstvo vlasnik svih snimljenih materijala.

Pročitajte i ovo Ministarstvo kulture Istražuju nekoliko slučajeva Policija upala u HŽ i Ministarstvo kulture? Nove afere sa snimkama Geodetskog fakulteta

Naime, Telegram je svojevremeno pisao kako je ministrica Geodetskom fakultetu platila 361.500 kuna za 3D skeniranje zgrade Hrvatskog muzeja arhitekture kojim upravlja HAZU. No službenom potvrdom iz HAZU-a otkrivaju da navedene snimke uopće nisu korištene za obnovu te građevine jer ih Ministarstvo, unatoč zamolbama HAZU-a, nikada nije poslalo.

Zato je HAZU morao opet naručiti 3D skeniranje iste zgrade i to je platio 45.000 kuna, što je osam puta manje nego što je ministrica za isti posao dala uhićenom dekanu Geodezije.

Ministrica je u jednoj izjavi rekla kako su projektanti znali za te snimke, da su ih imali, a i oni pišu u dokumentaciji da su koristili te snimke.

"Ali, ono što smo više puta govorili, s obzirom na to da su se u međuvremenu događali dodatni potresi i progresivne štete, i na tom objektu, i na mnogim drugima, trebalo je dodatno dosnimavanje", izjavila je. 

HAZU kaže da su svoje snimanje tražili nakon što iz Ministarstva nisu mogli dobiti snimku, a još su to 3D skeniranje platili i osam puta manje, ministrica naglašava kako u prepisci točno piše da su korištene snimke za potrebe analize postojećeg stanja.

Ministrica je u siječnju također rekla:

"Iz te je prepiske vidljivo da su projektanti koristili te snimke i upravo je zato odobreno u trošku projektiranja da se ono što je trebalo dosnimiti, vjerojatno zbog progresivnih šteta, snimi.

U tom trenutku ugovorili smo snimanje primarno kako bismo dokumentirali stanje tamo gdje će se morati demontirati zabati ili pročelja jer da nismo imali te snimke, ne bismo nikada kasnije te zgrade mogli obnoviti. Te su snimke korištene za donošenje odluka o tome hoće li se nešto demontirati ili ne, a kasnije su korištene za analizu postojećeg stanja, što je prvi korak u ishođenju dokumentacije za obnovu kulturnih dobara i sve je to dokumentirano.

Pročitajte i ovo Crveno more - 4 ANALIZA IVANA ODRČIĆA Opasnost na pomolu: Ovo je sjeme za novi rast cijena, ali i za novu radikalizaciju Europe

Za svaku kuću i zgradu imamo slijed gdje se koristila samo jednom, gdje je snimano, gdje nije snimano, gdje je ponovno snimano. Za neke zgrade snimani su dijelovi, kasnije su traženi, recimo, tlocrti, negdje smo snimali najfinije i najsofisticiranije detalje koje su za konzervatorsko-restauratorsku struku važni poput pročelja, štukatura, balustrada, tornjeva, a za projektante je vjerojatno trebao neki drugi tip snimke", navela je 15. siječnja te ponovila kako se radi o lažnoj vijesti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene