Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Okupirani teritorij

Svjedočanstva onih koji nisu uspjeli pobjeći: "Moraju pisati pisma ruskim vojnicima i pjevati himnu, a roditeljima se prijeti mučenjem"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Učiteljica koja je pobjegla od ruske okupacije sada drži tajne tečajeve na internetu kako bi "pokušala spasiti umove ukrajinske djece od ruske indoktrinacije".

Poput milijuna drugih Ukrajinaca, u prvim tjednima ruske invazije na Ukrajinu, Nataliia (nije njezino pravo ime) bila je prisiljena napustiti svoj dom. Nije mogla podnijeti život pod ruskom okupacijom u svom rodnom gradu Melitopolju i smatrala je da bi bila korisnija na teritoriju koji je još uvijek pod kontrolom Ukrajine. Odlaskom se odrekla i svoje profesije - 20 godina provela je kao učiteljica.

Nataliia sada drži online nastavu stotinama svojih bivših učenika. Rizici za nju i njezin udaljeni razred su ogromni.

"Ovo nitko prije nije radio. Ni na Krimu, niti u okupiranom Donbasu, Hersonu ili Zaporožju", objašnjava Natalia za BBC

Pročitajte i ovo Policija traži ovu osobu - 2 Istraga u tijeku Prepoznajete li osobu s fotografija? Traži je policija...

Djeca na teritorijima koje je okupirala Rusija sada se školuju drugačije. Portreti Vladimira Putina sada vise na zidovima Natalijinih starih učionica u Melitopolju. Učenici moraju naučiti i otpjevati rusku himnu. Čak su obavezni pisati "pisma podrške" ruskim vojnicima. Uče ih da Ukrajina nije prava država, a ako dijete ospori nastavni plan i program, roditeljima se prijeti batinama ili mučenjem.

Zbog toga je Nataliia, sa svojim bivšim kolegama, stvorila internetsku platformu za podučavanje kako bi pokušala "spasiti umove ukrajinske djece".

"Kad smo ga pokrenuli, napisala sam neutralno pismo, nudeći tečajeve svim roditeljima. Nisam znala tko je proukrajinski ili proruski orijentiran, a oni su znali moju kućnu adresu i rodbinu", objašnjava Nataliia i dodaje kako čak i izgovor riječi "okupacija" može rezultirati posjetom ruskih vlasti vašem domu.

Ako postoji bilo kakav dokaz lojalnosti Ukrajini, kao što je djetetova zadaća napisana na ukrajinskom umjesto na ruskom, mogao bi uslijediti odlazak u policijsku postaju. Pa ipak, stotine obitelji prihvatile su Natalijinu ponudu da podučavaju ukrajinski kurikulum - i brojke rastu.

Pročitajte i ovo Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? ChatGPT Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? Evo što kaže umjetna inteligencija...

Ujutro pohađaju rusku školu, a popodne ili navečer učenici imaju tajne online sate s ukrajinskim učiteljima.

"Sigurnost je važnija od znanja. Svi učenici se pridružuju s isključenim kamerama i koriste lažne nadimke", kaže Nataliia.

Snimke su osigurane za one koji možda nemaju signala ili struje.

"Nije toliko važno učiti djecu koje je godine rođen Taras Ševčenko [poznati ukrajinski pjesnik] ili pravila geometrije, već ih držati povezanima s ukrajinskom kulturom", objašnjava ona.

"Imam jednog učenika koji je došao kući i plakao nakon satova ruskog. To je preveliki psihički pritisak za dijete. Cijeli su život živjeli u ukrajinskom okruženju i odjednom se sve promijenilo."

Pročitajte i ovo Uvodni govori Milanovića i Grbina - 39 SASTANAK VRHA SDP-A Pogledajte s kojom je pjesmom Milanović završio svoj govor

Natalia priznaje da je svrha njezina podučavanja stalno na kušnji. Što duže Rusija bude okupirala Melitopolj, veći je rizik da će djeca koja tamo žive biti indoktrinirana.

"Ne mogu im normalno provjeriti zadaću. Bojim se za našu buduću generaciju. Vrlo je važno ovu djecu držati povezanom sa stvarnošću. Ali to je tako teško učiniti", zaključila je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene