Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od trijumfa do kraha

Pogledajte kako svjetski mediji pišu o ostavci Liz Truss: "Žrtveni jarac za propalu politiku"

Liz Truss
Liz Truss Foto: Afp
Svjetski mediji reagirali su na ostavku Liz Truss, britanske premijerke s najkraćim mandatom, u jeku kaotične političke i gospodarske situacije u zemlji.

Uredništvo Washington Posta ponudilo je strategiju za Britaniju da se "ispravi nakon Truss", tvrdeći da nacija "sve više izgleda kao izolirana atlantska otočna država" umjesto kao međunarodni igrač.

Tvrdi da bi se torijevci trebali odlučiti za osobu poput Rishija Sunaka kao novog čelnika, za kojeg kaže da bi vjerojatno bio "čvršća ruka" od Truss ili bivšega premijera Borisa Johnsona. Sunak je prošli mjesec pretrpio poraz od Liz Truss u utrci za premijera.

"Stranka bi također trebala reformirati način na koji bira svoje vođe. Trenutačni proces osnažuje članove stranke koji plaćaju članarinu, a koji više od većine Britanaca naginju populističkoj desnici", navodi se.

Treći korak uključuje pomoć SAD-a i Europe u sklapanju novih trgovinskih sporazuma i "mekšem brexitu". "Britanija bi trebala biti više od izvoznika kraljevskih tračeva i sumornih političkih vijesti", piše list.

"Sjedinjene Države i Europa trebaju pomoći Britaniji da vrati svoje mjesto u liberalnom globalnom poretku pod napadima Rusije, Kine i drugih protivnika slobode", navodi se.

U uvodniku Wall Street Journala tvrdi se da je krah Liz Truss poučan za američku unutarnju politiku. Pod naslovom "Torijevsko upozorenje američkim republikancima", odbor piše da je Truss "žrtveni jarac za propalu politiku poreza i potrošnje".

"Gospođa Truss podnijela je ostavku na mjesto premijerke u četvrtak nakon fijaska na premijerskoj poziciji, ali daleko od toga da je krivnja samo njezina", nastavlja se.

Pročitajte i ovo Liz Truss zapad poziva na stabilnost "Glavica zelene salate nadživjela je britansku premijerku": Nižu se reakcije na ostavku Liz Truss, neke su urnebesne

"Od nje se pravi žrtveni jarac za pogreške u gospodarskoj politici koje su vladajući konzervativci počinili tijekom 12 godina na vlasti, a posebno od 2019. pod prijašnjim premijerom Borisom Johnsonom."

Međunarodno uredništvo Financial Timesa piše o "razbijanju kredibiliteta Ujedinjenog Kraljevstva" i poziva na opće izbore.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BRITANSKA PREMIJERKA Nije ni sjela u premijersku fotelju, a već se suočava s velikim problemima: Liz Truss u jednoj stvari nadmašila i Johnsona

"Šest kratkih tjedana premijerske dužnosti Liz Truss nije uništilo samo gospodarski položaj Ujedinjenog Kraljevstva, već i njegovu reputaciju političke stabilnosti", navodi list.

"Nitko, osim nekoliko tisuća članova stranke, nije glasao za to", dodaje se.

"Izgledi da će još jedan konzervativni premijer biti izabran bez općih izbora ne zanemaruju samo rastući demokratski deficit u Velikoj Britaniji, već i nedostatak sposobnosti koju pokazuje njihova jadna vlada", piše list.

List tvrdi da bi sljedeći premijer trebao zadržati Jeremyja Hunta kao kancelara kako bi "popravio štetu" od "financijske ručne bombe", ali nastavlja: "Konzervativcima se ne bi smjelo dopustiti da nastave bez novog mandata od birača".

U Australiji, uoči premijerkine ostavke, uvodnik časopisa The Australian u vlasništvu Murdocha objavio je da su torijevci utrli put laburističkoj vladi.

List kaže: "Kao utjecajna sila i ključna članica zapadnog saveza, Britanija zaslužuje i treba bolje. Gospodarska i politička nestabilnost koju su izazvali Truss i njezina stranka bila je vrlo štetna. Omogućila je laburistima put do moći koji nisu imali mnogo godina", zaključuje list.

U Europi je fijasko dospio na naslovnu stranicu danskog dnevnog lista Jyllands-Posten uz naslov: "Od trijumfa do kraha".


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene