Zapadne zemlje pozvale su da se što prije izabere novo vodstvo i osigura stabilnost u Velikoj Britaniji, dok je Rusija pozdravila odlazak Liz Truss i navela da će bivša britanska premijerka ostati zapamćena po "katastrofalnoj nepismenosti", prenose agencije. Mediji su se raspisali kako je glavica salate s plavom perikom nadživjela britansku premijerku.

Galerija Liz Truss Liz Truss Liz Truss +0 Liz Truss

The Economist je ranije ovog mjeseca napisao da bi mandat Liz Truss u Downing Streetu mogao biti dug otprilike kao "rok trajanja zelene salate". To je inspiriralo bizarno natjecanje nakon kojeg je uvenula zelena salata s plavom perikom okrunjena pobjednicom bizarnog natjecanja nakon što je nadvladala slabašno provedeno vrijeme ne mjestu britanske premijerke Liz Truss.

Naime, prije sedam dana britanski tabloid Daily Star postavio je web kameru i streamao glavicu zelene salate kako bi vidjeli hoće li imati duži rok trajanja od premijerke, piše The Guardian.

Pobjedu je odnijela uvenula glavica zelene salate, a Lizz Trust je poprilično ponižena. U isto vrijeme ostavke 20.000 ljudi gledalo je live Daily Stara u kojem je zlatna kruna stavljena na salatu. 

Odsvirana je nacionalna himna kako bi se obilježio trijumf ove glavice zelene salate, a točio se i šampanjac. Kamera sa salatom privukla je pozornost svjetskih medija kao simbol brzog raspada vlade Liz Truss i sveg ismijavanja s kojim se suočila.

Referirajući se na naslov Daily Stara: "Hoće li Liz Truss nadživjeti salatu", jedan korisnik na Twitteru se našalio: "Izvanredna vijest: Salata je nadživjela Truss!"

Francuski News 24 pitao se: "Što politički mandat britanske premijerke Liz Truss i glavica uvenule salate imaju zajedničko, mogli biste se zapitati? Oba imaju rok trajanja". "Sada se Liz Truss mora boriti čak i sa glavicom salate u borbi za svoju političku karijeru", objavio je njemački tabloid Bild.

Liz Truss provela je samo 45 dana u Downing Streetu 10.

Rusija pozdravlja odlazak Liz Truss, Zapad poziva na stabilnost u Britaniji

Zapadne zemlje pozvale su u četvrtak da se što prije izabere novo vodstvo i osigura stabilnost u Velikoj Britaniji, dok je Rusija pozdravila odlazak Liz Truss i navela da će bivša britanska premijerka ostati zapamćena po "katastrofalnoj nepismenosti", prenose agencije.

Liz Truss u četvrtak je nakon samo 45 dana na vlasti dala ostavku na mjesto premijerke, nakon odustajanja od ekonomskog programa njezinog kabineta koji je uzdrmao tržište obveznica te velikih podjela u njezinoj Konzervativnoj stranci.

Novi izbor vodstva bit će dovršen idući tjedan, prenosi Reuters.

Britaniji treba stabilnost

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u četvrtak da je važno da Britanija pronađe "stabilnost što je prije moguće" u reakciji na ostavku britanske premijerke. "Prije svega želimo stabilnost", rekao je Macron novinarima pri dolasku na samit EU-a u Bruxellesu. "Na osobnoj razini, uvijek me rastuži kad kolega odlazi", dodao je.

Britanija mora izabrati nasljednika Liz Truss "što je prije moguće" kako bi se osigurala stabilnost unutar šireg političkog i financijskog spektra, rekao je irski premijer Micheal Martin novinarima u Bruxellesu.

"Mislim da je stabilnost vrlo važna i željeli bismo vidjeti da sustav UK-a izabere nasljednika što je prije moguće i da se osigura stabilnost s obzirom na prilično značajna geopolitička pitanja s kojima se Europa suočava, osobito kad je riječ o ratu u Ukrajini i energetskoj krizi", rekao je Martin.

Moskva pozdravlja ostavku

Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozdravilo je ostavku britanske premijerke i priopćilo da je Truss bila sramotna liderica koja će ostati zapamćena po svojoj "katastrofalnoj nepismenosti".

"Britanija nikada nije imala tako sramotnu premijerku", objavila je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova na društvenim mrežama. Truss je bila meta surovih komentara iz Rusije od posjeta Moskvi u veljači u sklopu neuspješne akcije zapadnih političara da spriječe rusku invaziju na Ukrajinu.

Čini se da se tvrdnja o nepismenosti odnosi na to putovanje dok je još bila ministrica vanjskih poslova. Na sastanku s ruskim veteranom i šefom ruske diplomacije Sergejem Lavrovom, činilo se da je pobrkala dvije ruske regije s Ukrajinom pa su je ismijali ruski mediji.

Ruski dužnosnici su od samog početka negativno gledali na njezinu premijersku poziciju i uživali su u njezinim brojnim gafovima. Nakon što je postala premijerka u rujnu, Lavrov je rekao da Truss nije bila spremna na kompromise i upitao kako je mogla reći da ne zna je li joj francuski predsjednik Emmanuel Macron "prijatelj ili neprijatelj".

Zaharova je u četvrtak ismijala i fotografiju bivše britanske premijerke s pancirkom i kacigom na tenku u Estoniji prošle godine dok je bila u posjetu britanskim vojnicima stacioniranima u toj baltičkoj zemlji.

Washington: Nastavit će se bliski odnosi s Londonom

Sjedinjene Države nastavit će njegovati bliske odnose s Britanijom i nasljednikom britanske premijerke Liz Truss, rekao je u četvrtak predstojnik ureda Bijele kuće Ron Klain. Američki predsjednik Joe Biden oglasit će se o ostavki Liz Truss kasnije u četvrtak, dodao je njegov glavni pomoćnik.

Liz Truss Britanska premijerka Liz Truss podnijela ostavku: "Dočekali su me veliki problemi..."

"Naša zemlja je uvijek imala poseban odnos s Ujedinjenim Kraljevstvom bez obzira na stranačku pripadnost našeg predsjednika ili politiku njihovog premijera", rekao je Klain za MSNBC u televizijskom intervjuu. "To će se nastaviti bez obzira koga Ujedinjeno Kraljevstvo izabere za svog novog premijera", dodao je. Klain je naveo da će povijesni saveznici nastaviti složno djelovati u nizu pitanja, uključujući rusku agresiju na Ukrajinu. "Surađivat ćemo vrlo, vrlo blisko s osobom koja naslijedi premijerku Truss", rekao je Klain.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju