Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potres u Velikoj Britaniji

Britanska premijerka Liz Truss podnijela ostavku: "Dočekali su me veliki problemi..."

Britanska premijerka Liz Truss u četvrtak je, nakon samo šest tjedana na vlasti, objavila svoju ostavku. Posljednjih dana ostala je bez dva ministra, a zastupnici njezine stranke svađali su se u parlamentu.

Premijerka Velike Britanije Liz Truss podnijela je ostavku na funkciju.

Truss se javnosti obratila ispred svojeg ureda na adresi 10 Downing Street.

Okupljenim novinarima rekla je kako je na dužnost došla u vrijeme "velike ekonomske i međunarodne nestabilnosti", dočekali su je brojni nakupljeni problemi koje je trebalo riješiti te s obzirom na situaciju ne može ispuniti mandat za koji su je izabrali torijevci i podnosi ostavku.

O svemu je izvijestila kralja Charlesa.

Dodala je da se sastala s predsjednikom Odbora 1922 Sir Grahamom Bradyjem. Složili su se da će se izbori za vodstvo održati sljedeći tjedan, dodajući da će ona ostati premijerka dok se ne izabere nasljednik.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BRITANSKA PREMIJERKA Nije ni sjela u premijersku fotelju, a već se suočava s velikim problemima: Liz Truss u jednoj stvari nadmašila i Johnsona

Pročitajte i ovo Liz Truss Četvrti premijer konzervativaca Britanija dobija novu Željeznu Lady, Truss sjeda na Johnsonovo mjesto: "Poduzet ću hrabre korake..."

Najkraći mandat u povijesti

Truss je na dužnosti bila samo 45 dana - što je najkraći mandat od bilo kojeg premijera Ujedinjenog Kraljevstva. Drugi najkraći mandat premijera imao je George Canning, koji je služio 119 dana do smrti 1827.

Njezino današnje odstupanje uslijedilo je nakon dramatičnih scena u Donjem domu u srijedu oko glasanja. Pozivi da ode nastavili su rasti u satima nakon toga. 

Čelnik laburista Keir Starmer zatražio je odmah opće izbore nakon što je Liz Truss dala ostavku na mjesto premijerke.

Britanski mediji navode kako je pitanje može li se Konzervativna stranka okupiti oko novog čelnika i može li stranka izbjeći opće izbore: "U listopadu ćemo imati trećeg premijera ove godine."

Kancelar Jeremy Hunt kazao je da on neće biti sljedeći vođa konzervativaca i britanski premijer.

Šest tjedana nakon preuzimanja premijerske funkcije Liz Truss je bila suočena s padom tržišta obveznica i najgorim rejtingom nekog britanskog čelnika u nekoliko desetljeća. Odustala je od većine svog najavljenog političkog programa, a u srijedu je ostala i bez ministrice unutarnjih poslova, tjedan dana nakon što je otpustila ministra financija.

Zastupnici Konzervativne stranke u srijedu su se otvoreno svađali u parlamentu uslijed neuspješnog glasanja o frakiranju, koje su neki vidjeli kao glasanje o povjerenju njezinoj vladi.

Stizala su i izvješća, koja su kasnije demantirana, da je ostavku podnijela i šefica kluba zastupnika.

Downing Street je pola sata nakon ponoći objavio da premijerka ima "puno povjerenje" u nju.

Truss se borila za politički opstanak otkad je 23. rujna njezin ministar financija Kwasi Kwarteng najavio ''mini proračun'' s velikim poreznim rezovima koji je potresao financijska tržišta.

Nakon te najave skočio je britanski trošak zaduživanja, zaprijetivši tržištu nekretnina i dodatnom pogoršanju životnih troškova.

Vlada je potom odustala od tih prijedloga, što je stvorilo dodatan izazov ostanku Truss na vlasti.

Dio zastupnika otvoreno je pozvao na njezinu ostavku, a drugi su već počeli raspravljati tko bi je trebao zamijeniti.

Jedan član Odbora 1922, parlamentarne grupacije Konzervativne stranke koja nadgleda glasanje o povjerenju čelnicima, rekao je da "izgledi nisu na strani" ostanka Truss na dužnosti premijerka do kraja dana, prenosi ITV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene