Obavijesti Video Pretražite Navigacija
čak 41 žrtva

"Nećemo odustati!" Strava u ženskom zatvoru, 26 žena spaljeno do smrti, ostale upucane ili izbodene nožem

Zatvorenice su se tjednima žalile da im članovi bande prijete u ženskom zatvoru u Hondurasu. Banda je ispunila te prijetnje zaklavši 41 ženu, mnoge od njih su spaljene, ustrijeljene ili izbodene do smrti.

Predsjednica Xiomara Castro rekla je da su pobunu u utorak u zatvoru u gradu Tamara, oko 50 kilometara sjeverozapadno od glavnoga grada Hondurasa, napravile ulične bande uz znanje i prešutni pristanak sigurnosnih vlasti.

Castro je obećala poduzeti drastične mjere, ali nije objasnila kako su zatvorenici, identificirani kao članovi bande Barrio 18, mogli unijeti oružje i mačete u zatvor ili se slobodno preseliti u susjedni blok ćelije i tamo pobiti sve zatvorenice.

Sandra Rodríguez Vargas, pomoćnica povjerenika za zatvorski sustav Hondurasa, rekla je da su napadači razoružali stražare oko 8 ujutro u utorak, a zatim su otvorili vrata susjednog bloka ćelija i tamo počeli masakrirati žene. Zapalili su vatru te je dvadeset i šest žrtava spaljeno do smrti, a ostale su upucane ili izbodene nožem, rekao je Yuri Mora, glasnogovornik honduraške nacionalne policijske istražne agencije, piše AP.

Pročitajte i ovo Uhićen Uroš B. - 2 i dalje širi nasilje Ubojica iz Mladenovca izazvao kaos u pritvoru: Cimer završio s masnicom na oku

Pročitajte i ovo Ilustracija Nikad se ne zna Indijska policija osigurala se za slučaj da se vratimo u 19. stoljeće

Dužnosnici su opisali ubojstva kao teroristički čin, ali su također priznali da su bande zapravo vladale nekim dijelovima zatvora.

Julissa Villanueva, voditeljica zatvorskog sustava, sugerirala je da je pobuna započela zbog nedavnih pokušaja vlasti da suzbiju nedopuštene aktivnosti unutar zatvorskih zidova i nazvala je nasilje u utorak reakcijom na poteze koje poduzimaju protiv organiziranog kriminala.

"Nećemo odustati", rekao je Villanueva u televizijskom obraćanju.

Bande imaju široku kontrolu u zatvorima u zemlji, gdje zatvorenici često postavljaju vlastita pravila i prodaju zabranjenu robu. Također su očito bili u mogućnosti prokrijumčariti oružje i drugo oružje, problem koji se stalno ponavlja u zatvorima u Hondurasu.

U međuvremenu se nastavio težak zadatak identificiranja tijela, od kojih su neka potpuno izgorjela.

Pročitajte i ovo Ilustracija Morali su ga zavezati Usred leta pokušao otvoriti vrata aviona: Oči su mu bile čudne boje, testirali su ga na droge

Također jedna od najsmrtonosnijih pobuna bila je u ženskom pritvorskom centru u Srednjoj Americi 2017., kada su djevojke u skloništu za problematične mlade u Gvatemali zapalile madrace u znak prosvjeda protiv silovanja i drugog maltretiranja u prenapučenoj ustanovi. Dim i vatra usmrtili su 41 djevojku.

Najgora zatvorska katastrofa dogodila se u Hondurasu 2012. godine u kaznionici Comayagua, gdje je 361 zatvorenik poginuo u požaru koji je vjerojatno izazvala šibica, cigareta ili neki drugi otvoreni plamen.

 

 

 

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene