Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neizvjesnost u Gazi

VIDEO Španjolska nad Pojas Gaze ispustila 26 tona hrane pa upozorila: "Ovaj način nije efikasan"

Dostava humanitarne pomoći u Pojas Gaze iz zraka
Dostava humanitarne pomoći u Pojas Gaze iz zraka Foto: AFP PHOTO / SPAIN'S MINISTRY OF DEFENCE AND MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS, EUROPEAN UNION AND COOPERATION
Španjolsko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju je istaknulo kako je dostava hrane cestovnim putem efikasniji način za rješavanje hitne humanitarne situacije.

Španjolska je u srijedu ispustila iz aviona 26 tona hrane u opkoljeni Pojas Gaze i zatražila od Izraela otvaranje kopnene granice za dovoženje pomoći.

"Jutros je izbačeno 26 tona humanitarne pomoći koja se sastoji od preko 11.000 obroka", priopćilo je španjolsko ministarstvo vanjskih poslova.

U utorak su dva aviona poletjela iz vojne baze u španjolskom gradu Zaragozi te spustila pakete u teritorij okružen izraelskom vojskom.

"Španjolska inzistira na otvaranju graničnih prijelaza jer je to neophodna mjera za izbjegavanje gladi u Pojasu Gaze", poručio je Madrid.

Španjolska navodi da je ulazak pomoći cestovnim putem efikasniji način rješavanja hitne humanitarne situacije, ali se zbog "teškoća u pristupanju" savjetuju svi načini dostave pomoći, uključujući zračni koji provode zemlje poput Francuske, Njemačke i SAD-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija Izvijestio HAPIH Provjerite smočnice: S tržišta povučena omiljena čokoladica zbog zabranjenog sastojka

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković Bez puno komentara Plenković o porukama s mobitela Josipe Rimac: "Nemam pojma tko je AP. To je potpuno nebitno"

"Oko 1,1 milijun osoba u Gazi suočava se s katastrofalnom prehrambenom neizvjesnošću. Sadašanje slanje pomoći (iz zraka) nije dovoljno za zaustavljanje gladi i osiguranje osnovnih potrepština poput vode i higijenskog materijala", piše u priopćenju.

Oko 32.000 Palestinaca, od čega 70 posto žena i djece, ubijeno je u Pojasu Gaze nakon eskalacije sukoba 7. listopada, navela je Španjolska. Ranjeno je 74.188 palestinskih civila.

Pročitajte i ovo Što svi žele - 1 Jasni zahtjevi Pravi je trenutak za obećanja: Evo koje želje najveći sindikati žele da im ispuni nova vlast

Španjolska je ovaj mjesec javno pružila podršku agenciji Ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice (UNRWA) kojoj je lani uplatila 19,5 milijuna eura od ukupno 50 milijuna eura pomoći Palestincima. Najavila je i slanje dodatnih 23,5 milijuna za školovanje djece.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene