Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jasni zahtjevi

Pravi je trenutak za obećanja: Evo koje želje najveći sindikati žele da im ispuni nova vlast

Aktualno Galerija Što svi žele - 5 Što svi žele - 5 Foto: DNEVNIK.hr Što svi žele - 4 Što svi žele - 4 Foto: DNEVNIK.hr Što svi žele - 3 Što svi žele - 3 Foto: DNEVNIK.hr Što svi žele - 2 Što svi žele - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Što svi žele - 1 Galerija 1/5 >>
Tko će formirati novu Vladu, još se ne zna, ali tko god to bude, čeka ga dug popis zahtjeva. Svoja očekivanja u srijedu su predstavili sindikati, a kako se njihove želje uklapaju u ono što traže druge društvene skupine i tko bi tu mogao ostati kratkih rukava, istražio je Marko Biočina.

Više plaće, manje prekovremenog rada i ukidanje drugog mirovinskog stupa - to su neki od poteza koje najveći hrvatski sindikat očekuje od nove Vlade. Uz jasnu poruku.

"Nema te vlade koja može bilo što prodati hrvatskim građanima, a da ih sutra Savez samostalnih sindikata Hrvatske neće pitati ne samo što su obećali nego i kako će to provesti", kaže Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

S oko 100 tisuća birača u svojem članstvu SSSH ima utjecaj koji stranke ne mogu zanemariti, pa tako ni njihov zahtjev da smanje broj neoporezivih davanja na plaću.

Pročitajte i ovo Ivan Kaštelan i Ana Hinić - 2 Ravnateljice nije bilo Roditelj u učionici nasrnuo na profesora: "Ovo nije prvi napad u toj školi, što je poduzela ravnateljica?"

Pročitajte i ovo Gabrijela Kišiček - 1 Analiza Gabrijele Kišiček Tko bi pobijedio u sučeljavanju Milanovića i Plenkovića: "To bi bilo napeto gledati, međutim..."

"Hrvatska je danas zemlja u Europi koja ima jedan od najvećih brojeva neoporezivih primitaka koje možete isplatiti radnicima. To svakako nije dobro i otežava nam ugovaranje rasta brutoplaća", dodaje Darko Šeperić, izvršni tajnik SSSH-a.

Ipak, to sigurno ne bi usrećilo otprilike 100 tisuća malih poduzetnika. I oni su birači, a imaju vrlo jasne zahtjeve.

"Mi kao UGP i kao poduzetnici očekujemo smanjivanje PDV-a koji je drugi najveći u Europi, i to ponajprije za uslužne djelatnosti. Smatramo da bi naši frizeri, generalno obrtnici, trebali imati PDV koji je u okvirima 13 posto", rekao je Hrvoje Bujas iz udruge Glas poduzetnika.

Smanjenje PDV-a pomoglo bi i radnicima, ali barem kratkoročno uzrokovalo značajnu rupu u proračunu. N, kako onda provesti želje umirovljenika, političke snage od 700 tisuća birača?

"Jedan od zahtjeva je prvo povrat duga svim umirovljenicima od 10,5 posto zbog pogrešno izračunane prve aktualne vrijednosti mirovine", otkriva Igor Knežević iz Sindikata umirovljenika.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić Isprika mu ne treba Turudić odgovorio Milanoviću: "S dubokim prijezirom odbacujem..."

Pročitajte i ovo Droge u Hrvatskoj - 4 Najčešće marihuanu Ovisnost u Hrvatskoj: Svaka četvrta osoba probala je neku vrstu droge

To bi koštalo oko 250 milijuna eura godišnje. A da ima i drugih opcija za potrošnju tog novca, misli oko 170 tisuća poljoprivrednih gospodarstava.

"Prije svega, hrvatski poljoprivrednici žele vidjeti da hrvatska poljoprivreda postaje strateška grana. Uz turizam svakako je vrijeme da poljoprivreda bude nešto na što će država obratiti pozornost", kaže predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović.

Kampanja je pravi trenutak da se privuče pozornost i dobiju obećanja. Jer, ne postoji političar koji ne zna - obećati.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene