Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova nije otkrilo "krticu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraga o tome tko je odgovoran za medijsku objavu sadržaja razgovora slovenskih i američkih diplomata, posvećenih priznanju Kosova, praktično je onemogućena postupcima povjerenice za informacije, ocijenilo je slovensko Ministarstvo vanjskih poslova u izjavi za javnost.

"Neosporna je činjenica da je odluka povjerenice za informacije Nataše Musar Pirc oduzela ministarstvu jedinu mogućnost da se ustanovi tko je depešu iz Washingtona dao medijima", ustvrdilo je ministarstvo u priopćenju kojim se osvrnulo na neke napise o aferi u medijima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Neka Papa zapjeva s kraljicom' Isprika: Premješten zbog šale o Papi i kondomima Slika nije dostupna MVPEI: Dali smo jamstva JAT-u, napisi u tisku su netočni

Povjerenica je naime ministarstvu prvo naredila da uništi prikupljene podatke o telefonskim razgovorima zaposlenih radi zaštite njihove privatnosti. Time je onemogućila pokušaj da se dođe do "krtice" koja je diplomatsku depešu iz slovenskog veleposlanstva u Washingtonu krajem prošle godine predala redakciji lista "Dnevnik". Ona je potom dva visoka dužnosnika MVP-a osumnjičila za kršenja prava na privatnost diplomata i službenika tijekom interne kontrole o "curenju" informacija a ministarstvo je na njenu prijavu protiv tih dužnosnika podnijelo žalbu Upravnom sudu, iako je ranije pristalo na odluku da se unište podaci o telefonskim razgovorima zaposlenika.

Slovensko Ministarstvo vanjskih poslova je u izjavi navelo da do konačne odluke Upravnog suda neće ulaziti u polemike s medijima o navodnoj krivnji za kršenje prava zaposlenih.

Afera s objavom sadržaja diplomatske depeše u "Dnevniku", a onda i u beogradskoj "Politici", potresla je prije dva mjeseca slovensku političku scenu. Sadržaj depeše domaći mediji tumačili su kao navodni dokaz "servilnosti" slovenske politike prema SAD-u čiji su diplomati preporučili Ljubljani da prva među državama EU-a prizna Kosovo, što se kasnije međutim nije dogodilo. Slovenija nije bila među prvim članicama koje su to učinile.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene