Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija ocijenilo je netočnim pisanje srbijanskih medija da hrvatska strana nije srbijanskom državnom zračnom prijevozniku JAT-u dala dostatna jamstva da obavlja redovite letove Beograd-Dubrovnik u sezoni 2009.


MVPEI tvrdi da su jamstva dana u razgovoru srbijanskih i hrvatskih stručnjaka u Beogradu 13. i 14. srpnja, a poslije su usklađena zapisnikom sa sastanka koji su potpisali srbijanski ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić i hrvatski veleposlanik u Beogradu Željko Kuprešak.

Vezani članci Slika nije dostupna MVPEI ublažio preporuku o opasnosti u Velikoj Britaniji Slika nije dostupna Prijevod dokumenata samo jedan oblik pomoći Srbiji

Prema tom zapisniku, izaslanstva su se složila da će, dok se potpiše bilateralni sporazum o zrakoplovnom prometu između Hrvatske i Srbije, zračnim prijevoznicima izdavati privremene dozvole za obavljanje prometa na linijama između dviju država.

Kako piše beogradski dnevnik 'Blic', glasnogovornica 'Jat Airwaysa' Mirjana Dragović rekla je kako hrvatsko obećanje nije dostatno jamstvo da bi srbijanska državna zrakoplovna tvrtka drugi put ove sezone ulagala u marketinško-komercijalnu pripremu letova u Dubrovnik.

Pozvavši se na neimenovani izvor u srbijanskoj zrakoplovnoj tvrtki, list 'Danas' je prenio da će zamisao o liniji prema Dubrovniku biti napuštena do sljedeće ljetne sezone, jer je već prošlo pola srpnja, a iskustvo pokazuje da bi bilo potrebno još oko sedam dana za ponovnu razradu sustava rezervacija karata, koje su, kako se dodaje, obustavljene već nakon prvog leta 2. srpnja.

U MVPEI-u podsjećaju da su hrvatske zrakoplovne vlasti 2008. i 2009., radi dobrosusjedskih odnosa i unatoč tomu što nije potpisan bilateralan sporazum o uspostavi zračnog prometa, JAT-u privremenim dozvolama odobrile letove Beograd-Pula-Beograd. 'Ti letovi se obavljaju već drugu godinu bez ikakvih teškoća. Na isti način, privremenim dozvolama, hrvatske zrakoplovne vlasti omogućile su JAT-u obavljanje komercijalnih letova prema Dubrovniku', ističe se u priopćenju MVPEI-a. (Hina)

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju