Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije dobro

Stručnjaci upozoravaju: Rekordne temperature oceana mogle bi izazvati vrlo opasnu pojavu

Uragan Ian
Uragan Ian Foto: Afp
Prognostičari sa sveučilišta u Coloradu u četvrtak su drugi put povisili procjenu za pojavu tropskih oluja tijekom ovogodišnje sezone uragana u Atlantiku zbog rekordno visoke temperature mora.

Znanstvenici su pošloga mjeseca rekli da izgledi za uragane gotovo odgovaraju normalnoj sezoni i broju oluja.

U četvrtak su revidirali procjenu i povećali broj oluja kojih sada predviđaju 18, od čega bi devet trebalo prerasti u uragane, a četiri bi mogle doseći vjetrove od najmanje 179 kilometara na sat.

"Veći dio tropskog i suptropskog Atlantika sada ima rekordno visoke temperature mora", objavila je u najnovijem ažuriranju skupina za istraživanje tropske meteorologije i klime.

Te su temperature "primarni razlog povećanja naših prognoziranih brojeva", navodi se.

Pročitajte i ovo Tragedija u Puli, ilustracija - 2 Policija istražuje Cure detalji velike tragedije u Istri: Smrt bebe potresla i medicinare - "Nastojimo našim djelatnicima osigurati psihosocijalnu podršku"

Topla voda potiče oluje tako što u zrak izbacuje više pare, što može proizvesti intenzivnije oborine.

Prosječna temperatura mora u sjevernom Atlantiku bila je 0,91 stupnjeva veća od prosjeka od 1991. do 2020. i 0,5 stupnjeva veća nego u prethodno najtoplijem lipnju, objavila je služba za klimatske promjene EU-a Copernicusu.

Pročitajte i ovo Dronovi pomažu u potragama, ilustracija - 4 Važni pomagači Oči s neba važan su dio HGSS-a: Flota koju imaju jedna je od najvećih u Europskoj uniji

Sezona atlantskih oluja započela je 1. lipnja i traje do 30. studenog.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene