Jedna od najjačih oluja u posljednjih 170 godina stigla je do Louisiane. Pred uraganom četvrte kategorije pobjegli su deseci tisuća stanovnika. Velike gužve stvarale su se u zračnim lukama i na benzinskim postajama. Nitko ne želi ponovno proživjeti uragan poput Katrine koji je prije točno 16 godina poharao južnu obalu SAD-a.

Galerija Saffir-Simpsonova ljestvica snage uragana Uragan Ida Uragan Ida +2 Gužva na aerodromu u Louisiani - 2

Prema Safir Simpsonovoj ljestvici, uragani se po jačini mogu kretati u pet kategorija. Najslabiji, prve kategorije, karakteriziraju vjetrovi do 153 km/h. Riječ je o vrlo opasnim vjetrovima koji uzrokuju štetu.

Kod uragana druge kategorije izrazito jaki vjetrovi do 177 km/h mogu uzrokovati veliku štetu posebice na krovovima kuća. Onaj treće kategorije dovodi do razarajuće štete na objektima i prometnicama uz vjetrove jače od 200 kilometara na sat.

Uragan četvrte kategorije, kakav je Ida koja prijeti Louisiani i Mississipiju, donosi vjetrove iznad 250 km/h. Posljedice su katastrofalne štete, dok problemi sa strujom i vodom mogu potrajati mjesecima.

Najjači uragan pete kategorije dovodi do katastrofalne štete u kojoj je većina domova uništena.

Uragani su u suštini olujni sustavi koji se brzo rotiraju, a karakterizira ih nizak pritisak u središtu - snažan vrtlog čija je os u središtu uragana. Najčešće se formiraju krajem ljeta (na obje hemisfere) kada su razlike u temperaturi zraka u nižim slojevima atmosfere, uz toplu površinu mora i viših hladnijih slojeva atmosfere, najveće. Vrhunac sezone uragana na sjevernoj hemisferi obično je u prvoj polovini rujna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju