Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon više od pola stoljeća

Razotkriven razlog odlaska danske kraljice: Pokušava spasiti sinov brak?

Aktualno Galerija Danska kraljica - 4 Danska kraljica - 4 Foto: DNEVNIK.hr Danska kraljica - 3 Danska kraljica - 3 Foto: DNEVNIK.hr Danska kraljica - 2 Danska kraljica - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Danska kraljica - 1 Galerija 1/4 >>
Otkako je objavila da odlazi s trona i šokirala Dance, tamošnji tabloidi u odluci kraljice Margarete našli su još jedan razlog: pokušava spasiti sinov brak. Titula kraljice njezinoj bi snahi mogla pomoći u opraštanju afere. Tko na tron dolazi, a tko odlazi - u priči Marije Horvat.

Nešto više od pola stoljeća zadovoljilo je kraljevske apetite trenutačno najdugovječnijeg europskog monarha, Margarete II.
U novogodišnjem obraćanju danska kraljica najavila je da odlazi s prijestolja.

"Za dva tjedna bit ću kraljica Danske pune 52 godine. Tolika brojka ostavit će traga na svakome – pa i na meni! Vrijeme uzima svoj danak, a broj bolesti raste. Više se ne može podnijeti toliko koliko se moglo u prošlosti", poručila je. 

Početkom prošle godine bila je na složenoj operaciji leđa. Iako je sve prošlo u najboljem redu, s 83 na leđima kraljica je zaključila da je vrijeme da palicu prepusti sljedećoj generaciji.

Pročitajte i ovo Libanonske hitne službe okupile su se na mjestu napada Jasna poruka Zlokobna poruka Hezbolaha nakon što su Izraelci dronovima likvidirali drugog čovjeka Hamasa

Pročitajte i ovo Dabrovi - 1 Reagiralo i Ministarstvo Možda su slatki i simpatični, ali šteta koju ostavljaju iza sebe nije: "Ljudi su ogorčeni i nitko ih ne voli baš previše"

"Bili ste naše sidro kad vjetar puše. Naša savjest u važnim životnim pitanjima. Naš suputnik u desetljećima u kojima se uzdizala budućnost Danske. Bili ste naša središnja točka u trenucima bliskosti i poteškoća", poručila je Mette Frederiksen, danska premijerka.

A bila je i mnogo više nego što biste očekivali od kraljice. Studirala je diljem Europe, dobro govori pet jezika. Strastvena je pušačica. Postavlja na scenu predstave, dizajnira kostime, ilustrira knjige, kopa arheološka nalazišta, slika, piše.

"Vrlo je uzbudljivo pokazati svoj rad u ovom posebnom muzeju moderne umjetnosti koji ima vrlo dobru reputaciju ovdje u Danskoj. Osjećala sam se iznimno. Iskreno, bila sam počašćena", rekla je kraljica Margareta II.

Pročitajte i ovo Ilustracija Teško je ozlijeđena Djevojka (23) nožem nasrnula na majku: Optužena za pokušaj ubojstva

Na međunarodnu kraljevsku pozornicu sada stupa njezin sin Frederik. Danski prijestolonasljednik postat će kralj Frederik X., a njegova supruga Australka Mary s kojom ima četvero djece - kraljica.
Australci su oduševljeni.

Pročitajte i ovo Automobil zastupnika Gordana Marasa Parkiranje na zelenoj površini Maras napao Tomaševića zbog parkirne kazne: "Bolje bi im bilo da slikaju smeće po ulici"

U Danskoj formalna vlast pripada izabranom parlamentu i njegovoj vladi. Od monarha se očekuje da ostane iznad stranačke politike, predstavljajući naciju na važnim događajima. Zadnji radni dan za kraljicu Margaretu bit će 14. siječnja, a onda je čeka zaslužena mirovina.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene