Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tragedija podmornice

Posljednji sati putnika Titana: Sjedili su u mrklom mraku u hladnoći i slušali glazbu

Podmornica OceanGate - 7
Podmornica OceanGate - 7 Profimedia
Aktualno Galerija Shahzad i Suleman Dawood Shahzad i Suleman Dawood Foto: Afp Stockton Rush Stockton Rush Foto: Afp Stockton Rush u Titanu Stockton Rush u Titanu Foto: OceanGate Podmornica OceanGate - 7 Podmornica OceanGate - 7 Foto: Profimedia +10 Podmornica OceanGate - 6 Galerija 1/15 >>
Tragično preminuli putnici Titana spustili su se podmornicom obavijenom potpunim mrakom kako bi uštedjeli bateriju, otkrila je Christine Dawood, koja je u nesreći izgubila supruga Shahzada i 19-godišnjeg sina Sulemana Dawooda.

Christine Dawood sa 17-godišnjom kćeri Alinom bila je na Titanovu matičnom brodu Polar Prince, odakle su mahnule Shahzadu i Sulemanu prije porinuća podmornice koja će ih odvesti u smrt.

Opisala je posljednje trenutke u kojima je vidjela sina i supruga kako ulaze u otvor podmornice Titan te kako su, prema informacijama koje su im stizale, posljednje trenutke prije nesreće proveli slušajući glazbu u potpunom mraku, promatrajući bioluminiscentna stvorenja u dubini. Željeli su sačuvati energiju za razgledavanje Titanika.

Pročitajte i ovo Stype, Implodirana podmornica - 1 implozija podmornice VIDEO Kako izgleda implozija? Stručnjak objašnjava: "Ona se sva stisnula i ništa od njih nije ostalo"

Šef OceanGatea Stockton Rush, koji je također izgubio život u imploziji podmornice, doletio je u London nekoliko mjeseci ranije kako bi obitelj britansko-pakistanskog milijardera uvjerio da je potpuno sigurno putovati do olupine Titanika u njegovoj minipodmornici unatoč zabrinutostima za njezinu sigurnost, otkrila je Christine u razgovoru za New York Times.

Podmornica OceanGate - 7 Stockton Rush u Titanu (Foto: OceanGate)

Ulaznicu za putovanja platili su 250.000 dolara. 12 tjedana kasnije obitelj je krenula na put, no zamalo ga je propustila jer joj je let iz Toronta za St. John's, gdje su se trebali pridružiti ekspediciji, otkazan, pa su se bojali da možda uopće neće stići.

"Bili smo prilično zabrinuti. O Bože, što ako otkažu i drugi let? Gledajući unatrag, voljela bih da jesu", kazala je Dawood.

No ipak su stigli te su iz St. John'sa usred noći 15. lipnja i isplovili prema mjestu ronjenja. Onima koji su se pripremali za spuštanje rečeno je da nose debele čarape i kape jer bi moglo biti hladno u dubini te da se drže "hrane koja ne potiče probavu" dan prije ronjenja i da ne piju kavu ujutro. Na brodu, naime, nije bilo WC-a, već samo WC u boci ili spremnik iza zavjese.

Putnicima je rečeno da mogu s mobitela puštati svoju omiljenu glazbu. "Rush je zabranio country-glazbu", kazala je. Upozoreni su i da će spuštanje biti u mrklom mraku jer su prednja svjetla bila ugašena kako bi se uštedjela baterija kad se spuste do morskog dna.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nakon 84 godine Tri djevojčice: Riješen misterij iz jednog od najmračnijih razdoblja ljudske povijesti

Christine je rekla kako je njezin suprug bio uzbuđen kao malo dijete. Prvotno je ona trebala ići s njim na put, no kasnije je odlučeno da ide sin, koji je sa sobom ponio Rubikovu kocku u nadi da će oboriti svjetski rekord u njezinu sastavljanju pod vodom.

Podmornica OceanGate - 7 Shahzad i Suleman Dawood (Foto: Afp)

Titan je započeo zaron do olupine Titanica u 8 ujutro 18. lipnja. Nakon jednog sata i 45 minuta izgubljen je kontakt. Pet dana kasnije krhotine podmornice pronađene su na morskom dnu, manje od 500 metara od Titanica. Vjeruje se da je podmornica implodirala.

61-godišnji Stockton Rush, 77-godišnji francuski stručnjak za Titanic PH Nargeolet, 58-godišnji britanski milijarder i avanturist Hamish Harding te otac i sin Shahzada Dawood (48) i Suleman Dawood (19) preminuli su u trenu, bez ikakve ideje što se događa.

Pročitajte i ovo OceanGate podmornica Nakon objave obalne straže VIDEO Animacija skupila milijune pregleda: Ovako izgleda implozija podmornice

Dosadašnji podaci pokazuju da je došlo do implozije uslijed oštećenja komore za pritisak.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene