Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trajat će mjesecima

Započela istraga tragične ekspedicije podmornicom do Titanica: "Jedina je utjeha u tome što se dogodilo odmah"

Aktualno Galerija Istraga uzroka tragedije podmornice - 1 Istraga uzroka tragedije podmornice - 1 Foto: DNEVNIK.hr Istraga uzroka tragedije podmornice - 2 Istraga uzroka tragedije podmornice - 2 Foto: DNEVNIK.hr Istraga uzroka tragedije podmornice - 3 Istraga uzroka tragedije podmornice - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Istraga uzroka tragedije podmornice - 4 Galerija 1/4 >>
Američke i kanadske vlasti počele su istraživati uzrok tragedije podmornice Titan, iako nitko još nije službeno otvorio istragu. Doznalo se i da je američka mornarica registrirala trenutak implozije.

Zašto je došlo do implozije, kako je izgledala, što je posada mogla osjetiti i tko je kriv. Tim se pitanjima bave međunarodne istrage, a teorija je puno.

Jedno je jasno na prvi pogled - dizajn je bio neobičan za brod koji treba izdržati pritisak težine jednog Eiffelova tornja.

"Normalna podmornica obično je oblija. Ova ima okrugli tlačni trup. Oni su je rastegnuli kako bi imala više prostora za kupce i druge ljude", rekao je Jasper Graham-Jones, strojarski i pomorski inženjer.

Pod oni Jasper misli na OceanGate, tvrtku koja je proizvela necertificiranu podmornicu i ignorirala upozorenja o tome da možda nije sigurna. Od deset sličnih u svijetu razlikovala se i u materijalu, donosi reporterka Dnevnika Nove TV Amela Čilić.

"Trup je napravljen od kompozita umjesto od titana", objasnio je Graham-Jones.

Pročitajte i ovo Stype, Implodirana podmornica - 1 implozija podmornice VIDEO Kako izgleda implozija? Stručnjak objašnjava: "Ona se sva stisnula i ništa od njih nije ostalo"

Proći će vjerojatno mjeseci dok se ne utvrdi zašto je Titan od 2018. izdržao najmanje deset posjeta Titanicu, ali ne i ovaj posljednji. Sat i 45 minuta od zarona američka je mornarica, doznalo se, registrirala zvuk implozije.

"Nisu bili sigurni što to znači, ali prenijeli su taj podatak zapovjedniku istrage incidenta", poručio je John Kirby, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Tijela, sad je jasno, neće biti izvučena. Implozija ih je najvjerojatnije pretvorila u pepeo, doznao je to usred emisije u kojoj je gostovao i ovaj britanski istraživač, inače prijatelj dvojice vođa ekspedicije.

"Jedina je utjeha u tome što se to dogodilo odmah, doslovno u milisekundi, oni nisu imali pojma što se događa", istaknuo je David Mearns, stručnjak za spašavanje iz morskih dubina.

Pročitajte i ovo Poginuli na podmornici Titan Ekspedicija do Titanica Obitelji poginulih putnika opraštaju se od svojih voljenih: "Izgubili smo ga dok je radio što je volio"

Jednom znanstveniku, velikom pustolovu, ocu i sinu jedne pakistanske obitelji te direktoru OceanGatea presudila je fascinacija Titanicom, koji je sada i njihovo posljednje počivalište.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene