Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Samo za bijelce

Sramotni plakati osvanuli u kanadskim gradovima: "Tražite li mjesto gdje se djeca mogu igrati s drugima koji izgledaju kao oni?"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Duž linije metroa u tri kanadska grada pojavili su se plakati koji pozivaju na uključivanje u grupu za majke i djecu europskog podrijetla, odnosno grupu "samo za bijelce".

U metrou u kanadskom Vancouveru osvanuli su plakati za grupu "samo za bijelce" namijenjenu majkama i djeci. Vlasti su oglas opisale kao gnjusno smeće.

U nedjelju su se pojavile objave na društvenim mrežama o grupi "Mame i djeca - samo za bijelce" namijenjenoj obiteljima europskog podrijetla, a mnogi su plakate osudili kao rasističke.

Pročitajte i ovo Prizor premlaćivanja Mučni trenuci VIDEO Kadirov objavio uznemirujuću snimku svog sina: "Ponosan sam što je pretukao zatvorenika"

Dužnosnici susjednog grada Port Coquitlama rekli su da su upozoreni na plakate tijekom vikenda i uputili su službenike da ih potraže i uklone.

Grupa traži "ponosne roditelje europske djece"

"Čim smo upozoreni, policijski službenici odmah su pretražili područje i sva autobusna stajališta, ali nije bilo plakata. Možda ih je uklonio netko drugi", stoji u izjavi gradonačelnika Brada Westa, koji je osudio plakate i rekao da to "smeće nije dobrodošlo u našoj zajednici, niti bilo gdje drugdje".

Ilustracija Plakati (Foto: x/Doug Aoki)

Znakovi reklamiraju grupu za igru ​​namijenjenu majkama i djeci koji se žele pridružiti drugim ponosnim roditeljima europske djece "dok stvaraju atmosferu u kojoj se djeca osjećaju kao da pripadaju".

Pročitajte i ovo Ovce Kriva trava Ovce tražile travu, pa pojele 100 kilograma kanabisa: Pastir je primijetio čudno ponašanje stada

Podaci za kontakt na dnu plakata odnose se na grupu "Roditelji i djeca iz tri bijela grada", a odnosi se na vankuverske općine Coquitlam, Port Coquitlam i Port Moody.

Port Coquitlam u svom je priopćenju rekao da su obavijesti rasističke jer eksplicitno isključuju određene skupine na temelju njihove rase i da im nije mjesto u gradu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Alat političke kontrole Mjesecima im ne dopuštaju pristup internetu: Tvrtke propadaju, studenti ne mogu studirati, socijalna pomoć ne stiže...

U izjavi se kaže da grad potiče prostore koji uključuju svu djecu, bez obzira na njihovo podrijetlo.

"Coquitlam potiče inicijative koje promiču jedinstvo, razumijevanje i uvažavanje razlika koje čine našu zajednicu inkluzivnom", rečeno je, dodajući da će svi plakati u gradu biti uklonjeni.

Podaci iz popisa stanovništva Kanadskog zavoda za statistiku iz 2021. govore da Coquitlam ima gotovo 150.000 stanovnika, a Port Coquitlam 62.000 stanovnika, oba s desecima etničkih skupina.

CBC News kontaktirao je organizatore grupe preko adrese e-pošte navedene na natpisu, ali još nije dobio odgovor.

Pročitajte i ovo Ilustracija Jezivi zločin Svećenik drogirao, zlostavljao i snimao žene: One o svemu nisu imale pojma

U aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, stranica grupe ima više od 200 pretplatnika.

Steve September, izvršni predsjednik i direktor Antirasističke koalicije Vancouver, rekao je da bi grupa samo za bijelce samo učila djecu o isključenosti.

"Kanada nije bijela nacija. Kanada je multikulturalna nacija. Ovaj plakat koji vidite isključuje sve osim bijelih majki i njihove djece", rekao je.

September je dodao da je ohrabren brzom reakcijom na znakove na društvenim mrežama u gradovima u kojima su pronađeni.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene