Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Njemačka je odbacila zahtjev Washingtona za proširenje misije u Afganistanu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka vlada odbacila je zahtjev američkog ministra obrane Roberta Gatesa za proširenjem angažmana Bundeswehra i na jug Afganistana, gdje se vode žestoke borbe između međunarodnih snaga i talibana.

'Ako se naši prijatelji budu našli u nevolji mi ćemo im kratkoročno, kako to mandat Bundestaga i nalaže, priskočiti u pomoć, ali mislim da težište naših aktivnosti i dalje mora ostati na sjeveru zemlje', rekao je njemački ministar obrane Franz-Josef Jung. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SAD troši 2,2 milijardi dolara za špijunažu u Iraku i Afganistanu Slika nije dostupna SAD planira graditi novi zatvor u Afganistanu

Mediji su objavili sadržaj pisma koje je američki ministar obrane Robert Gates poslao njemačkoj vladi i u kojem se od NATO partnera traži povećanje broja vojnika na jugu Afganistana kako bi SAD mogle povući svoje marince iz tog područja.

Jung je ukazao na to kako Njemačka s 3200 vojnika već čini treću po redu najveću vojnu skupinu u Afganistanu te je ukazao na potrebu daljnje koncentracije vojnika na sjeveru Afganistana.

'Mi smo unutar NATO saveza jasno definirali regionalne prioritete i Njemačka je preuzela odgovornost za sjeverne afganistanske pokrajine', rekao Jung. On je istodobno odbacio insinuacije da se Njemačka drži relativno mirnog i sigurnog sjevera zemlje.

'I situacija na sjeveru nije bezazlena, a postoje naznake i za mogućim pooštrenjem situacije pogotovo ako se smanji međunarodna prisutnost', zaključio je Jung.

I glasnogovornik vlade Willhelm Ulrich je potvrdio da se trenutno 'ne razmišlja' o proširenju misije Bundeswehra u Afganistanu. Istodobno je naglasio da je zahtjev iz Washingtona u Berlinu primljen 's iznenađenjem' ako se uzme u obzir da prilikom nedavnog susreta njemačke kancelarke Angele Merkel i američkih političara 'nije bilo riječi' o proširenju mandata te da je tom prilikom njemački angažman u Afganistanu bio 'izričito pohvaljen'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene