Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konvencija o genocidu

Južna Afrika optužuje Izrael za genocid nad Palestincima pred UN-ovim sudom: "To je vidljivo iz načina na koji se vodi napad"

Južnoafrička Republika optužila je Izrael za genocid nad Palestincima pred Međunarodnim sudom pravde. JAR zahtijeva hitnu obustavu izraelske ofenzive u Gazi tvrdeći da Izrael ima genocidnu namjeru protiv Palestinaca. Izrael odbacuje optužbe kao neutemeljene i optužuje Pretoriju da podržava Hamas.

Južnoafrička Republika optužila je Izrael za provođenje genocida nad Palestincima na otvaranju saslušanja u četvrtak na najvišem sudu Ujedinjenih naroda, u slučaju pokrenutom protiv razorne izraelske vojne kampanje u Gazi.

U raspravi pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), također poznatim kao Svjetski sud, Južnoafrička Republika zahtijeva hitnu obustavu izraelske zračne i kopnene ofenzive na palestinsku enklavu, za koju je rekla da joj je cilj "uništenje stanovništva" u Gazi.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković o smjeni Davora Filipovića - 3 nakon sjednice vlade Plenković se pravda zbog sporne izjave: "Možda sam trebao biti precizniji, vi ste se poprilično uzjogunili"

"Izrael ima genocidnu namjeru protiv Palestinaca u Gazi", rekao je sudu Tembeka Ngcukaitobi, odvjetnik Visokog suda Južne Afrike.

"To je vidljivo iz načina na koji se vodi ovaj vojni napad", rekao je i dodao: "Namjera da se uništi Gaza promovira se na najvišoj državnoj razini", istaknuo je.

Izrael odbacio optužbe

Izrael je odbacio optužbe za genocid kao neutemeljene i optužio Pretoriju da igra vražjeg odvjetnika za Hamas, palestinsku islamističku militantnu skupinu protiv koje Izrael vodi rat u Gazi.

Konvencija o genocidu iz 1948. definira genocid kao "djela počinjena s namjerom da se uništi, u cijelosti ili djelomično, nacionalna, etnička, rasna ili vjerska skupina".

Južna Afrika ukazuje na kontinuiranu izraelsku kampanju bombardiranja u kojoj je ubijeno više od 23.000 ljudi u malom, gusto naseljenom pojasu Gaze, prema zdravstvenim vlastima na teritoriju pod vlašću Hamasa.

Pročitajte i ovo Ilustracija Predmet spora Nova kriza koja bi mogla eskalirati: Naoružani vojnici upali na tanker, čini se da plovi prema Iranu!

"Svakog dana dolazi do sve većeg, nepopravljivog gubitka života, imovine, dostojanstva i ljudskosti za palestinski narod", rekla je Adila Hassim, odvjetnica južnoafričkog visokog suda.

"Ništa neće zaustaviti patnju, osim naloga ovog suda", naglasila je. Južnoafrička Republika zatražila je da ICJ naredi Izraelu da obustavi svoju vojnu kampanju.

Moguće uvođenje izvanrednih mjera

Izrael je pokrenuo sveobuhvatni rat nakon prekograničnog divljanja militanata Hamasa 7. listopada u kojem je, kako su izraelski dužnosnici rekli, ubijeno 1200 ljudi, a 240 su kao taoci odvedeni u Gazu.

Ministar pravosuđa Ronald Lamola rekao je da Južnoafrička Republika osuđuje Hamasov napad 7. listopada, ali je dodao da svaki napad, čak ni onaj koji uključuje okrutne zločine, nije opravdanje za kršenje Konvencije o genocidu.

Pročitajte i ovo Cijepljenje - ilustracija Tu su i ostali čimbenici Epidemiolog upozorava: "Antivakserska kampanja utječe na smanjenje cijepljenja i povećanje zaraznih bolesti"

Južna Afrika nakon aparthejda zalaže se za palestinsku stvar, što je odnos koji je nastao kada je borbu Afričkog nacionalnog kongresa protiv vladavine bijele manjine podržala Palestinska oslobodilačka organizacija Jasera Arafata.

ICJ će saslušati argumente Južne Afrike u četvrtak i odgovor Izraela na optužbe u petak.

Očekuje se da će kasnije ovog mjeseca donijeti odluku o mogućim izvanrednim mjerama. Sud tada neće odlučivati o optužbama za genocid - ti bi postupci mogli trajati godinama.

Odluke ICJ-a su konačne i na njih nema prava žalbe - ali sud ih nema načina provesti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene