Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bliski istok gori

"Mogao bi izbiti još jedan rat!" Ozbiljno upozorenje zbog rasplamsavanja sukoba i novog krvavog napada

Izraelska vojska
Izraelska vojska Foto: Afp
Rasplamsava se sukob na Bliskom istoku nakon što je Izrael ubio visokopozicioniranog člana Hamasa, a Hezbolah napao izraelsku vojnu bazu.

Izrael je upozorio da bi mogao izbiti još jedan rat na Bliskom istoku nakon što je libanonska militantna skupina Hezbolah napala izraelsku bazu kontrole zračnog prometa.

Napad na bazu na planini Meron u subotu bio je jedan od nekoliko raketnih napada Hezbolaha na sjeverni Izrael, a prisilio je desetke tisuća Izraelaca na evakuaciju.

Ova eskalacija u prekograničnim borbama dolazi samo nekoliko dana nakon što je u IDF-ovu napadu na libanonski glavni grad Bejrut ubijen zamjenik političkog čelnika Hamasa Saleh al-Arouri.

Čelnik Hezbolaha Sayyed Hassan Nasrallah rekao je kako to zaslužuje brzu odmazdu.

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je: "Ovo je sukob koji bi lako mogao metastazirati i uzrokovati još više nesigurnosti i još više patnje."

Pročitajte i ovo Trgovina Konzuma u Avenue Mallu - 9 POSLJEDICE VLADINE ODLUKE "Toliko o tome koliko Hrvati zaista žele neradne nedjelje": Nevjerojatni prizori opustošene trgovine u Avenue Mallu

U međuvremenu je u izraelskim bombardiranjima u sjevernom pojasu Gaze ubijeno 70 ljudi u izbjegličkom kampu Jabalia, dok su gradovi Rafah i Khan Younis također bili meta bombaških napada tijekom vikenda.

Hezbolahovi vojni kapaciteti mnogo su bolji od Hamasovih, ali izraelski čelnici rekli su da je njihovo strpljenje na izmaku zbog stalnih prekograničnih sukoba i da su spremni upotrijebiti silu ako se napetosti ne mogu riješiti diplomacijom.

Načelnik stožera izraelske vojske, potpukovnik Herzi Halevi, rekao je da vojni pritisak na Hezbolah raste i da će ili biti učinkoviti ili će doći do još jednog rata.

U međuvremenu izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio je tijekom vikenda: "Hezbolah treba naučiti ono što je Hamas već naučio posljednjih mjeseci: Nijedan terorist neće biti zaštićen. Branit ćemo svoje građane i vratiti stanovnike sjevera sigurno u njihove domove."

Pročitajte i ovo Zvonimir Troskot i Nikola Grmoja Konferencija za medije "Vujnovac se s našim novcem igra Monopolyja": Most razotkriva aferu, pokazali dokumente koji navodno sve dokazuju

Izraelska vojska kaže da je uglavnom okončala velike borbe na sjevernu pojasa Gaze te da je tamo dovršila demontiranje Hamasove vojne infrastrukture. No nastavlja svoju ofenzivu na jugu, gdje se sklonila većina od 2,3 milijuna Palestinaca, koji proživljavaju humanitarnu katastrofu pod zračnim udarima.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene