Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nakon razornog potresa

I dalje se traga za preživjelima na Haitiju, bolnice pune ozlijeđenih. Pristup ključnim cestama kontroliraju bande

Aktualno Galerija +0 Naomi Osaka Galerija 1/1 >>
Haićani su se tijekom noći pokušavali probiti kroz ruševine zgrada kako bi pronašli zarobljene prijatelje i bližnje, nakon razornog potresa koji je pogodio karipsku zemlju u subotu, pri čemu je poginulo preko 300 ljudi, a puno ih je više ozlijeđeno.

Potres magnitude 7,2 stupnja po Richteru srušio je brojne kuće u siromašnoj zemlji koja se oporavljala od razornog potresa iz 2010. te je bez državnog čelnika nakon ubojstva predsjednika prošloga mjeseca.

Pročitajte i ovo Danka Ilić potraga bez rezultata Majka ubojice malene Danke odbila svjedočiti! Doznaje se što dalje čeka njezina sina i drugog osumnjičenog Ilustracija Niz naknadnih udara Snažan potres na granici Kine i Kirgistana: Ima ozlijeđenih, oštećeni su kuće i vlakovi

Bolnice su prepune ozlijeđenih koji se zbog nedostatka kreveta helikopterima prevoze u glavni grad. Najgore je u gradu Les Caiesu koji je u potpunosti devastiran. Premijer Haitija proglasio je jednomjesečno izvanredno stanje u državi.

"Izlazila sam s posla. Dok sam hodala ulicom osjetila sam snažno podrhtavanje. Gledala sam ispred i iza sebe kako se tlo kreće, vidjela sam da sve pada", kazala je Jean Odesse.

"Ljudi u Port-au-Princeu ne znaju što se događa u Les Cayesu, grad Les Cayes je devastiran", rekao je Louis Igeal.

Poginulo više od 300 ljudi

Vlasti su do subote navečer registrirale 304 smrtna slučaja zbog potresa, a ozlijeđenih je preko 1800.

Crkve, hoteli, bolnice i škole teško su oštećene ili uništene, dok su zatvori uslijed potresa koji je pogodio Haiti u 8:29 sati, ostali bez zidova.

"Moramo pokazati veliku solidarnost", kazao je premijer Haitija Ariel Henry, neurokirurg koji vodi zemlju nakon šokantnog atentata na predsjedenika Jovenela Moisea 7. srpnja.

Neki su Haićani rekli da će subotu navečer provesti spavajući na otvorenom, traumatizirani sjećanjima na potres magnitude 7 stupnjeva po Richteru iz 2010., čiji je epicentar bio puno bliže glavnom gradu Port-au-Princeu. Tada je poginulo više desetaka tisuća ljudi.

Snimke objavljene na društvenim mrežama pokazuju stanovnike kako kroz uske otvore srušenog zida pokušavaju izvući šokirane i izbezumljene ljude.

Pristup najteže pogođenim područjima komplicira činjenica da ključne pristupne ceste u dijelovima Haitija kontroliraju bande.

Prema nepotvrđenim izvještajima koji cirkuliraju društvenim mrežama bande bi mogle propustiti pomoć.

Nakon Moiseova ubojstva, za koje vlasti tvrde da ga je izvela skupina uglavnom kolumbijskih plaćenika i haićanskih pomagača, premijer Henry rekao je kako će vlasti nastojati održati nove predsjedničke izbore što je prije moguće.

Međutim, prema medijskim napisima s početka tjedna, izbori predviđeni za rujan mogli bi se održati tek u studenom, a kaos izazvan potresom vjerojatno će otežati održavanje izbora.

Potres se osjetio sve do Jamajke i Kube, a zemlje regije brzo su pružile pomoć Haitiju.

"Tužan sam zbog razornog potresa koji se jutros dogodio u Saint-Louis du Sud na Haitiju. Putem USAID-a podržavamo procjenu štete i pomažemo oporavku i obnovi", rekao je američki predsjednik Joe Biden.

Haićani su u prošlem desetljeću znali imati loša iskustva s međunarodnim humanitarnim organizacijama i mirovnim misijama.

Djelatnici Oxfam Internationala bili su u središtu skandala koji je izbio zbog seksualnog uznemiravanja, dok je izbijanje kolere, povezano sa snagama UN-a, dovelo do tisuća mrtvih.

Skandal sa seksualnim nedoličnim ponašanjem u čijem je središtu Oxfam International oborio je rekord dobrotvornih djelatnika na Haitiju, dok je izbijanje kolere povezano s mirovnjacima UN -a dovelo do tisuća smrtnih slučajeva.

Teniska zvijezda Naomi Osaka, čiji je otac podrijetlom s Haitija, na Twitteru je izrazila tugu zbog potresa, poručivši da će donirati za obnovu Haitija cjelokupni iznos nagrade koju će osvojiti na narednom turniru.

"Znam da je krv naših predaka snažna", kazala je. "Nastavit ćemo rasti", dodala je. 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene