Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaraženo još 1413 ljudi

Najteži dan u Hrvatskoj: Preminulo 18 osoba, na respiratoru 57 oboljelih. Vlada nabavlja nove količine lijeka remdesivir

Koronavirus, ilustracija
Koronavirus, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr
U Hrvatskoj je zaraženo još 1413 osoba. Preminulo je 18 oboljelih. U hrvatskim bolnicama na respiratorima je 57 pacijenata.

* U utorak je potvrđeno 1413 novih slučajeva

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NOVI PODACI STOŽERA Opet porast broja novozaraženih, dvije osobe su preminule. Županija na sjeveru zemlje u odnosu na jučer udvostručila broj novih slučajeva Slika nije dostupna Preminule dvije osobe U odnosu na prošli utorak imamo skok novozaraženih, najviše novih slučajeva je u Dalmaciji i Zagrebu

* Preminulo je 18 ljudi

* Na respiratoru je 57 pacijenata

U nastavku pratite tijek događaja iz minute u minutu: 

21:25 Od 26. listopada u 17 sati evidentirano je 20 novih osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije pozitivnih na koronavirus. Pristigla su i 32 negativna nalaza, dok se još uvijek čekaju rezultati za 663 uzorka.

18:20 Vlada je na telefonskoj sjednici donijela Zaključak u vezi s potpisivanjem ugovora o provedbi Okvirnog ugovora za opskrbu lijekom Veklury (remdesivir) za liječenje COVID-19 pacijenata kojima je potreban dodatni kisik.

"U cilju sprječavanja i suzbijanja epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 i liječenja pacijenata oboljelih od bolesti COVID-19, Gilead Sciences i Europska komisija, u ime država članica sudionica, potpisale su 7. listopada 2020. Okvirni ugovor za opskrbu lijekom Veklury (remdesivir) za liječenje COVID-19 pacijenata kojima je potreban dodatni kisik", priopćili su iz Vlade. 

Dodaju kako je i u ime Vlade ugovor potpisala ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

"Financijska sredstva potrebna za provedbu ovoga Zaključka osigurana su u Financijskom planu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Za provedbu Zaključka zadužuju se Ministarstvo zdravstva, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević"", dodaju u Vladi.

15:30 Na području Koprivničko-križevačke županije osigurani su i postavljeni šatori ispred domova zdravlja u Koprivnici i Đurđevcu. Šatori su namijenjeni pacijentima koji ispred domova zdravlja čekaju na ulazak u ambulante.

Osim što su u suradnji s nacionalnim Stožerom civilne zaštite osigurani šatori, ovih dana će biti postavljeni i stambeni kontejneri za domove zdravlja u Križevcima i Đurđevcu te za potrebe COVID ambulante u Koprivnici u kojima će se obavljati poslovi trijaže pacijenata. Navedeni kontejneri imaju mogućnost grijanja te će biti velika pomoć za zdravstvene djelatnike koji će u adekvatnijim uvjetima moći kvalitetnije pružati usluge pacijentima.

14:56 U privatnom Domu za starije i nemoćne osobe "Sv. Antun" u Šagu kod Valpova osam je korisnika zaraženo koronavirusom, zbog čega će biti testirani svi korisnici i zaposlenici. Načelnik lokalnog Stožera i dožupan Petar Lagator izjavio je kako ovaj privatni dom skrbi za 51 korisnika, a ima 29 zaposlenika.

Izvijestio je kako je na COVID-19 pozitivno svih pet korisnika u izdvojenoj kući Centra za pružanje usluga u zajednici "Ja kao i ti" u Čepinu, s tim da je jedan na bolničkom liječenju, a ostali se dobro osjećaju i ostali su u kući.

Dodao je kako su s jučerašnjim danom u svim školama u županiji koronavirusom zaražena 82 učenika i školskih djelatnika, a 815 učenika i djelatnika su u samoizolaciji. Lagator je istaknuo kako je u osječkom KBC-u stanje stabilno, a sustav se u prostornom i organizacijskom smislu stalno prilagođava novim uvjetima, a takvo je i stanje u općoj županijskoj bolnici Našice.

14:43 "Naredio sam potpunu mobilizaciju cijelog javnozdravstvenog sustava u Hrvatskoj", stoji u objavi ministra zdravstva Vilija Beroša. Za DNEVNIK.hr objasnio je što to točno znači, a više možete pročitati ovdje.

14:28 Načelnik Stožera Dubrovačko-neretvanske županije Joško Cebalo rekao je: "Slijedi nam zahtjevno razdoblje u borbi s pandemijom i očuvanju zdravstvenog sustava. Podržavamo odluku Nacionalnog stožera o strožim mjerama. I mi smo bili na tom tragu. Pozivamo građane da se striktno pridržavaju svih mjera".

Istaknuo je da škole nisu žarišta zaraze, već su se učenici zarazili izvan obrazovnih ustanova što, kaže, pokazuje da su dobre mjere Ministarstva zdravstva i Nacionalnog stožera. Najavio je da je u pripremi i sekundarni objekt dubrovačke bolnice.

Nužnim je ocijenio sprječavanje proboja virusa u ustanove iz sustava socijalne skrbi. "Imali smo tri pozitivna djelatnika Doma za starije u Konavlima, ali se na sreću virus nije proširio, prvenstveno na korisnike koji su testirani i negativni su", izjavio je Cebalo.

14:14 Na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je 78 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 što je do sada najveći broj zaraženih osoba u 24-satnom razdoblju u toj županiji od početka epidemije. U tijeku je epidemiološka obrada zaraženih osoba te njihovih kontakata. Hospitalizirano je ukupno 26 osoba od čega 20 osoba u slavonskobrodskoj bolnici te 6 osoba u novogradiškoj bolnici. Jedna hospitalizirana osoba je na respiratoru.

Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalaze ukupno 874 osobe.

13:51 Po pristiglom izvješću NZJZ -a Splitsko-dalmatinske županije, broj novooboljelih povećan je za četiri te iznosi 230.

Ukupno je 230 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju, i to iz Splita 87, iz Sinja 29, iz Kaštela i Solina po 13, iz Trilja, Dugog Rata i Podbablja po devet te iz Omiša njih osam. Po šestero je zaraženih iz Imotskog, Trogira i Prološca, petero ih je iz Runovića te po četvero iz Podstrane i Hrvaca. U Makarskoj, Dicmu, Nerežišću, Otoku, Zagvozdu, Zmijavcima i Cisti Provo po dvije su novozaražene osobe, dok je po jedan novi slučaj u Dugopolju, Gradcu, Klisu, Lokvičićima, Lovreću, Marini, Šestanovcu i Zadvarju.

12:06 S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 29 je novooboljelih osoba od COVID-19. 23 oboljele osobe su korisnici Doma za starije i nemoćne osobe Ličko-senjske županije, četvero je oboljelih iz Senja, a po jedna osoba iz Novalje i Brinja. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

Ukupno je oboljelo 487 osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije, od čega je 180 aktivnih slučaja, 288 osoba je izliječeno te 19 osoba preminulo. Pod aktivnom nadzorom/mjerom samoizolacije ukupno je 530 osoba.

12:03 U Varaždinskoj županiji evidentirano je 25 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

"Činjenica je da se virus trenutačno nekontrolirano širi zbog izuzetno velikog broja novih slučajeva s nepoznatim izvorom zaraze. To se prije svega očituje u sve većem broju novooboljelih s težom kliničkom slikom kojima je potrebna hospitalizacija, a on će svakako nastaviti rasti čak i kad bi se danas uspjeli izolirati svi zaraženi. Na bolničkom liječenju imamo 53 osobe i ako to stavimo u kontekst da Opća bolnica Varaždin ima ukupno 411 kreveta, od kojih je inicijalno 14 namijenjeno za infektologiju, onda je jasno da se svakim danom dodatno uskraćuju potrebni resursi za druge pacijente", rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

U Općoj bolnici Varaždin imaju 50 pozitivnih djelatnika i dodatnih 59 djelatnika u mjeri samoizolacije.
Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici nalaze se 53 osobe s težom kliničkom slikom, od čega je 51 osoba je na kisiku, a dvije su na respiratoru. Na liječenju kod kuće trenutačno je 468 osoba.

11:32 U posljednja 24 sata zabilježeno je 1413 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 11.311. Među njima je 897 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 57 pacijenata.

Preminulo je 18 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježena 38.621 osoba zaražena novim koronavirusom, od kojih je 470 preminulih. Ukupno se oporavilo 26.840 osoba, od toga 1003 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutačno 27.720 osoba. Do danas je ukupno testirano 457.726 osoba, od toga 8185 u posljednja 24 sata.

11:23 Na području Međimurske županije evidentirano je 68 novopozitivnih osoba. U mjeri samoizolacije trenutačno se nalazi 1077 osoba.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 28 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19. U ovom trenutku u osnovnim školama 20 učenika, 14 nastavnika i četiri nenastavne osobe pozitivno je na koronavirus, u samoizolaciji je 1031 učenik, 70 nastavnika i 14 nenastavnih osoba. U srednjim je školama 16 učenika, pet nastavnika i šest nenastavnih osoba pozitivno na virus COVID 19, a u samoizolaciji su 352 učenika, 29 nastavnika i devet nenastavnih osoba.

11:20 Za područje Osječko-baranjske županije utvrđen je pozitivan nalaz na koronavirus za 96 osoba. Najviše pozitivnih nalaza opet je u Osijeku (30), odnosno s prigradskim naseljima ukupno 40 osoba (Tenja 4, Josipovac 3, Višnjevac 2 i Sarvaš 1).

Veliki broj novopozitivnih jučer je utvrđen na području Grada Valpova, i to pet u samom gradu, dvije su osobe iz Marjančaca, a čak devet iz Šaga, gdje se virus probio u dom za starije i nemoćne s ukupno 51 korisnikom te je u tijeku intenzivna epidemiološka obrada.

Čepin bilježi osam novopozitivnih osoba, Antunovac tri, po dvije su zaražene osobe iz Baranjskog Petrova Sela, Belišća, Bizovca i Krčenika, a po jednu novopozitivnu imaju Bilje, Bočkinci, Bokšić, Dalj, Đakovo, Kešinci, Kitišanci, Laslovo, Našice, Punitovci, Sveti Đurađ, Široko Polje, Šumarina i Vladislavci,

U Respiracijskom centru Kliničkog bolničkog centra Osijek jučer su preminule četiri osobe koje su, uz druga teža oboljenja, imala i COVID-19. Riječ je ženi iz Đurđenovca rođenoj 1944. godine, muškarcu iz Vukojevaca rođenom 1955. godine, muškarcu iz Osijeka rođenom 1959. godine te muškarcu iz Đakova rođenom 1952. godine.

Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek trenutačno se nalaze 83 osobe oboljele od COVID-19, od kojih je 12 na respiratoru. Devet oboljelih hospitalizirano je u Općoj županijskoj bolnici Našice.

11:17 Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 928 obrađenih testova danas je 226 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju.

Od ukupnog broja novooboljelih 108 osoba kontakti su prethodno oboljelih, dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 2036 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom je liječenju 71 COVID pozitivna osoba u KBC-u Split, a na respiratoru je šest osoba.

11:05 Na području Šibensko-kninske županije osam osoba oboljelo je od COVID infekcije; dvoje korisnika i dvije djelatnice Cvjetnog doma u Šibeniku, tri osobe iz Drniša i jedna iz Pirovca.
Trenutačno je 125 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID infekcije.

Trinaest osoba liječi se na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutačno su 324 osobe.

11:03 Na području Zadarske županije 22 su nova slučaja zaraze koronavirusom, a u najvećoj mjeri riječ je o kontaktima već zaraženih osoba, dok se za ostale utvrđuju kretanja i kontakti.

S područja grada Zadra 14 je novooboljelih osoba, dvoje ih je iz Bibinja, a po jednog novozaraženog bilježe gradovi Biograd i Pag te općine Sukošan, Sv. Filip i Jakov, Škabrnja i Vir.

U samoizolaciji je 611 osoba. U Općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima ukupno je hospitalizirano 14 pacijenata, od kojih je dvoje na respiratoru. Tri pacijenta s lakšim simptomima smještena su u biogradskoj bolnici.

10:55 Zaraza koronavirusom potvrđena je za nove 54 osobe u protekla 24 sata u Karlovačkoj županiji, u kojoj se do sada ukupno zarazilo 1025 osoba. Po broju novooboljelih prednjače Karlovac, Ozalj, Ogulin i Duga Resa.

Od ukupno 22 lokalne jedinice u županiji samo Cetingrad, Generalski Stol, Kamanje, Krnjak, Lasinja, Ribnik, Samorsko i Tounj nemaju nijedan aktivni slučaj zaraze. U samoizolaciji se nalazi 458 osoba.

10:41Primorsko-goranskoj županiji danas je 125 novozaraženih osoba, a 27 ljudi je ozdravilo. Ukupno je 638 aktivnih slučajeva COVID-19. Testirana je 871 osoba.

10:31 Na području Zagrebačke županije oboljele su 62 osobe. U Velikoj Gorici 11 je novozaraženih, po devet ih je u Samoboru i Zaprešiću, šest u Dugom Selu, po pet u Svetoj Nedelji i Jastrebarskom, po tri u Brdovcu i Pušći, po dvije osobe u Vrbovcu, Brckovljanima i Rugvici te po jedna u Klinča Selima, Pisarovini i Kloštar-Ivaniću. 

Samoizolacija je propisana po jednom razredu srednjih škola u Dugom Selu, Zaprešiću, Jastrebarskom i Samoboru, dvama razredima srednje škole u Velikoj Gorici te po jednom razredu osnovnih škola u Svetom Ivanu Zelini, Dugom Selu, Samoboru i Zaprešiću. Također, u Dugom Selu došlo je do proboja virusa u dva doma za starije i nemoćne te u jedan odjel centra za rehabilitaciju.

10:18 Nacionalni stožer kasni s objavom službenih podataka.

9:53 U Vukovarsko-srijemskoj županiji su 53 nove pozitivne osobe na COVID-19. Iz Vinkovaca je 19 novozaraženih, četiri su osobe iz Vukovara, po tri iz Ivankova, Jarmine i Starih Jankovaca te dvije iz Novih Jankovaca. U Županji, Bokšiću, Gunji, Karadžićevu, Komletincima, Nuštru, Otoku, Podrinju, Posavskim Podgajcima, Privlaci, Račinovcima, Rajevu Selu, Retkovcima, Rokovcima, Šarengradu, Starim Mikanovcima, Svinjarevcima i Tordincima zaražena je po jedna osoba, a jedna ima prebivalište izvan županije. Preminulih nema. 

Trenutačno je u županiji 27 osoba hospitalizirano zbog COVID-19. U samoizolaciji je na području županije 1141 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji pozitivna su 23 radnika iz sustava zdravstva.

9:50 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 70 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o 16 muških i 14 ženskih osoba iz Dubrovnika, osam muških i osam ženskih osoba iz Metkovića, četiri muške i pet ženskih osoba iz Župe dubrovačke, jednoj muškoj i jednoj ženskoj osobi iz Stona, po dvije muške osobe iz Korčule, Orebića i Ploča, dvije muške osobe iz Opuzena, jednoj ženskoj osobi iz Smokvice, po jednoj muškoj osobi iz Dubrovačkog primorja i s Mljeta, jednoj ženskoj osobi iz Blata i jednoj ženskoj osobi koja nema prebivalište na području županije.

U OB-u Dubrovnik hospitalizirana je 21 osoba pozitivna na koronavirus. U samoizolaciji je 828 osoba, a u posljednja 24 sata nije zabilježeno kršenje mjere samoizolacije.

9:37 U Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 477 uzoraka brisova na COVID-19. Potvrđeno je 46 novozaraženih osoba s područja županije.

Kod 23 osobe epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima (15 iz Rijeke, četiri iz Italije te po dva iz Slovenije i BiH). Za 16 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe.

Epidemiološka obrada u tijeku je za sedmero ljudi. Izliječeno je 10 osoba. Trenutačno je 241 aktivna COVID pozitivna osoba. U mjerama samoizolacije nalaze se 872 osobe.

9:32 Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar", potvrdio je za DNEVNIK.hr da je u Zagrebu 211 zaraženih. Brojka je prepolovljena, iako je tijekom jučerašnjeg dana testirano više od 1200 osoba. 

9:19 Na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 27 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Iz Bjelovara je 19 novozaraženih, četiri su osobe iz Daruvara, tri iz općine Rovišće, a jedna iz općine Severin.

Među novooboljelim osobama tri su zdravstvena djelatnika. U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalaze se 933 osobe.

Dvije osobe preminule su s koronavirusom s područja županije i do sada je na području županije 15 smrtnih slučajeva povezanih s COVID-om.

9:16 Pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš rekla je da je 80 posto zaraženih koronavirusom u radno aktivnoj populaciji. U emisiji HTV-a "Dobro jutro, Hrvatska" rekla je da se iz novih mjera izuzimaju kazališta i kina te vjerska okupljanja.

Naglasila je kako su mjere na snazi idućih 14 dana, a možda i dulje. Ističe kako se potiče rad od kuće zato što je distribucija bolesti takva da je 80 posto zaraženih u radno aktivnoj populaciji.

"Ako je osoba bila u kontaktu s oboljelim, treba biti odgovorna, ostati kod kuće i kontaktirati obiteljskog liječnika. Naglašavam da osobe koje su bile testirane ostanu kod kuće dok ne dobiju rezultate testiranja, a to je 48 sati", rekla je pomoćnica ravnatelja HZJZ-a dr. Marija Bubaš.

9:02 Na području Koprivničko-križevačke županije potvrđeno je 15 novih slučajeva bolesti COVID-19. Epidemiološka obrada kontakata novooboljelih je u tijeku.

Trenutačno je aktivno 140 slučajeva bolesti COVID-19, 11 osoba je oporavljeno, a na bolničkom je liječenju ukupno 19 osoba. U Općoj bolnici Koprivnica preminula je jedna osoba s pozitivitetom na virus SARS-CoV-2, riječ je o osobi starije životne dobi koja je u kliničkoj anamnezi imala značajan komorbiditet, a bila je štićenik Doma za starije i nemoćne osobe Keris iz Legrada.

8:28 U Požeško-slavonskoj županiji trenutačno je aktivno 135 slučajeva zaraze koronavirusom, 120 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 15 ih je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalaze 482 osobe. Na posljednjem testiranju obrađeno je 200 uzoraka, od kojih je 20 pozitivnih.

8:20 Samoizolacija bliskih kontakata skraćuje se s 14 na deset dana, objavio je HZJZ. Više o tome možete pročitati ovdje.

8:15 U Sisačko-moslavačkoj županiji je 77 novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o 28 osoba iz Siska, 23 iz Kutine, 14 iz Petrinje, pet iz Popovače, dvije iz Gline te po jednoj iz Hrvatske Kostajnice, Novske, Velike Ludine, Lekenika i Lipovljana.

8:00 Virus COVID-19 zahvatio je i Odjel za rehabilitaciju djece Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske toplice. Pozitivan nalaz već je dobila medicinska sestra s Odjela, a tijekom ponedjeljka simptome je dobio fizioterapeut koji provodi fizikalnu terapiju djece, piše portal Ni Zagorje Malo.

7:50 Od ponoći su u cijeloj Hrvatskoj na snazi nove mjere. Na svadbama i sprovodima može biti maksimalno 30 osoba, zabranjeni su događaji na kojima je više od 50 osoba, na privatnim zabavama može biti do 15 ljudi. Svadbe se smiju održavati najduže do ponoći, a javna i druga događanja do 22 sata. Alkohol se ne smije prodavati od ponoći do 6 sati ujutro.

7:46 Voditeljica intenzivnog odjela u COVID bolnici u Dubravi Davorka Židak za Dnevnik Nove TV kazala je kako je situacija dramatična, a pravo je pitanje koliko će ovakvim tempom zdravstveni sustav moći podnijeti ovakav priljev bolesnika. Istaknula je kako u dva intenzivistička odjela s 29 kreveta u Dubravi više nema mjesta. Više čitajte ovdje

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene