Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez osobnih podataka

Božinović otkrio kako će funkcionirati aplikacija za praćenje kontakata

Načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović detaljnije je govorio o aplikaciji za praćenje kontakata građana koju je u srijedu nakon sjednice užeg kabineta najavio premijer Andrej Plenković.

Premijer Andrej Plenković u srijedu je otkrio da je već nekoliko tjedana u izradi aplikacija za praćenje kontakata građana. Ministar unutarnjih poslova i načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović objasnio je detaljnije o čemu je riječ.

Pročitajte i ovo Davor Božinović Šef nacionalnog stožera Božinović: "Uvođenje COVID redara predložili su sami ugostitelji." Komentirao i napad na Markovu trgu Davor Božinović I dalje samo do ponoći Božinović: "Situacija se nije poboljšala, odluka o radnom vremenu noćnih klubova će se produžiti"

''Ovdje se radi o potpuno dragovoljnom pristanku ljudi da, ako žele, mogu skinuti tu aplikaciju. Bitno je reći da ta aplikacija ima smisla i kad govorimo o turizmu samo ako svi imaju više-manje isto rješenje, a baza za ovo rješenje još je uvijek u izradi, a to je Apple i Google pristup'', objasnio je Božinović.

Kako će aplikacija funkcionirati?

Načelnik stožera objasnio je i kako će aplikacije funkcionirati. ''Dakle, vi ćete moći skinuti aplikaciju i ako netko tko već ima tu aplikaciju u međuvremenu postane COVID-19 pozitivan, i ako i on da svoju suglasnost, onda se ljude koji su u nekom razdoblju bili u njegovoj blizini informira o tome da su bili u blizini osobe koja je dijagnosticirana kao pozitivna na koronavirus'', pojasnio je Božinović.

Ističe da nije riječ o aplikaciji za praćenje ili geolociranje te će aplikacija biti u vlasništvu Ministarstva zdravstva. ''Radi se o rješenju koje niti jedna institucija ne kontrolira u smislu da nema osobnih podataka niti brojeva telefona, nego je to pokušaj da se ljude upozori da su bili u blizini pozitivne osobe kako bi se mogli testirati'', zaključio je Načelnik stožera civilne zaštite ponovno naglasivši da je instalacija aplikacije potpuno dobrovoljna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene