Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VELIKE ŠTETE

Povlačenja proizvoda s polica sve su češća, je li građanima ugroženo zdravlje? "Vrijednost koja je dozvoljena u hrani 100 je puta niža od one koja bi mogla imati štetan utjecaj"

Aktualno Galerija Proizvodi povučeni s tržišta - 1 Proizvodi povučeni s tržišta - 1 Foto: DNEVNIK.hr Proizvodi povučeni s tržišta - 2 Proizvodi povučeni s tržišta - 2 Foto: DNEVNIK.hr Proizvodi povučeni s tržišta - 3 Proizvodi povučeni s tržišta - 3 Foto: DNEVNIK.hr Proizvodi povučeni s tržišta - 4 Proizvodi povučeni s tržišta - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Kupovanje hrane - 1 Galerija 1/7 >>
Još jedan proizvod povučen je s polica hrvatskih trgovina, objavio je Državni inspektorat. Ovaj put u pitanju su začini. Lani je iz prodaje povučeno više od stotinu proizvoda, najviše prehrambenih. Je li građanima ugroženo zdravlje, doznali smo u Centru za sigurnost hrane.

Jučer začini za piletinu nizozemskog proizvođača, a prije nekoliko dana s polica je povučena i talijanska kava. Začini su povučeni zbog utvrđenog pesticida etilen-oksida.

Pročitajte i ovo Iz prodaje se povlači jedna vrsta soli opoziv proizvoda Imate li je u kuhinji? Iz prodaje se povlači jedna vrsta soli Ilustracija Provjerite zalihe Povlače se popularni keksi, mogu sadržavati metal

"Proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije o maksimalnim razinama ostataka pesticida u ili na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla", stoji u priopćenju Državnog inspektorata.

Prošle godine opozvano je 118 proizvoda. Najviše, njih 50, zbog pesticida, zatim deset zbog neoznačenih alergena, a jednako toliko zbog pronalaska stranih supstanci poput željeza u grickalicama, doznaje novinar Dnevnika Nove TV Dalibor Špadina.

Najviše opozvanih proizvoda, njih 15, bilo je iz kategorije orašastih plodova, zatim po 12 među sladoledima i desertima te dodacima prehrani, devet opoziva u skupini bilja i začina te žitarica, a sedam u kategoriji voća i povrća. Građani ipak mogu jesti bez brige, poruka je agencije za sigurnost hrane.

"Vrijednost koja je dozvoljena u hrani je sto puta niža od vrijednosti koja bi uopće mogla imati štetan utjecaj na naše zdravlje. Hrana se prati i kontrolira od polja do stola u svakoj fazi proizvodnje zato što u slučaju da je neka sirovina kontaminirana već prilikom primarne proizvodnje uopće ni ne dođe do njezine upotrebe u konačnom proizvodu", potvrdila je Brigita Hengl.

Velike štete zbog povlačenja s tržišta

Proizvodi povučeni s tržišta - 2 Proizvodi povučeni s tržišta - 1 (Foto: DNEVNIK.hr)

Prema istraživanju, čak trećina građana Unije nastavlja koristiti povučeni proizvod, ističe eurozastupnik Tomislav Sokol. Štete od korištenja neispravnih proizvoda su goleme, pa se u Bruxellesu sprema nova uredba koja će pojačati sigurnost proizvoda.

"Štete od neispravnih proizvoda su veće od 19 milijardi eura, a troškovi u smislu troškova zdravstvene zaštite, cijene liječenja zbog nesreća koje su uzrokovane neispravnim proizvodima, su veći od šest milijardi eura. To uključuje i hospitalizacije", zaključio je europarlamentarac Tomislav Sokol.

Nova uredba donijela bi bolje i jače kontrole kako bi se neispravni proizvodi što brže otkrili i uklonili s polica. Na europskom tržištu otkriveno je, primjerice, čak 20 milijuna neispravnih maski.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene