Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZAŠTIĆENA ŽIVOTINJA

UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE Očaj među stočarima: "Ovo je već deseti put ove godine da mi je vuk zaklao koze"

Stipe Ćulum i njegove koze
Stipe Ćulum i njegove koze Martin Ercegovac
Aktualno Galerija Vuk zaklao koze u Općini Kijevo 1 Vuk zaklao koze u Općini Kijevo 1 Foto: Martin Ercegovac/DNEVNIK.hr Stipe Ćulum i njegove koze Stipe Ćulum i njegove koze Foto: Martin Ercegovac Vuk zaklao koze u Općini Kijevo 2 Vuk zaklao koze u Općini Kijevo 2 Foto: Martin Ercegovac Vuk zaklao koze u Općini Kijevo 3 Vuk zaklao koze u Općini Kijevo 3 Foto: Martin Ercegovac +0 Vuk zaklao koze u Općini Kijevo 4 Galerija 1/5 >>
Mještaninu Općine Kijevo vukovi su već deseti put ove godine zaklali stoku. On, brojni njegovi sumještani, ali i načelnik općine - nemoćni su jer je vuk zakonom zaštićena životinja.

"Ovo je već 10. put ove godine da mi je vuk zaklao koze“, žali se OPG-ovac Stipe Ćulum iz Kijeva koji je samo danas ostao bez tri koze.  "Dvije sam pronašao, a treću je vuk vjerojatno odvukao u šumu“, kazao je.

Stipe Ćulum i njegove koze Vuk zaklao koze u Općini Kijevo 1 Foto: Martin Ercegovac/DNEVNIK.hr

Nije jedini, kaže, koji je institucionalno bespomoćan u ovoj situaciji, a s njim se slaže i načelnik Općine Kijevo Martin Ercegovac koji je svjestan problema kojeg lokalno stanovništvo ima s vukovima. "Mi smo kao mještani, zajedno s našim životinjama, prepušteni samima sebi“, kazao je za DNEVNIK.hr dodajući da je njemu kao načelniku sužen prostor za djelovanje.

Traži se učinkovitija regulacija

Tvrdi da su njegovi prethodnici, ali i on osobno, pokušali djelovati kroz institucije upozoravajući ih na problem, ali i nudeći konkretna rješenja.

Stipe Ćulum i njegove koze Vuk zaklao koze u Općini Kijevo 2 Foto: Martin Ercegovac

"Nisam za odstrel. Svaka životinja ima svoju svrhu u eko-sustavu, ali smatram da bi se sve trebalo bolje regulirati“, rekao je Ercegovac.
Da je regulacija neučinkovita i nedostatna, objašnjava nam OPG-ovac Stipe koji, kad dođe do ovakvih slučajeva, prvo mora nazvati veterinara koji mora obaviti očevid nakon čega dolazi inspekcija, a tek nakon toga dolazi služba koja skuplja animalni otpad, ako takav uopće pronađu.

Stipe Ćulum i njegove koze Vuk zaklao koze u Općini Kijevo 1 Foto: Martin Ercegovac/DNEVNIK.hr

Načelnik, pak, upozorava da su mještani općine mahom starije životne dobi i da mnogima od njih odlazak u Knin, koji je najbliža jedinica lokalne samouprave gdje može adresirati svoje gubitke, predstavlja veliki birokratski uteg.

Vukovi napadaju u čoporu. Mještani nemoćni

"Dobijem 300-400 kuna odštete za svaku zaklanu kozu, ali pod uvjetom da je pronađem. Ako je ne pronađem – nikome ništa“, žali se Stipe upozoravajući da vukovi znaju napadati u čoporu, a jedinu mu zaštitu predstavlja, kako kaže, pas, koji se uglavnom prepadne kad uoči vukove.

Načelnik Općine Kijevo, pak, smatra da bi se poljoprivrednicima trebalo naložiti da ne mogu imati OPG ako ne zadovoljavaju minimalne uvjete među kojima spominje i minimalnu dužinu ograde za tor koju vuk ne može prijeći.

Pročitajte i ovo Medvjed: Ilustracija - 3 NEMOGUĆ SUŽIVOT Lovac morao u samoobrani ustrijeliti medvjeda kod Klane: "Zvijer se treba bojati čovjeka, kao što se i čovjek mora micati od zvijeri"

Pročitajte i ovo Medvjed LOVCI NEMOĆNI Noću im dolaze medvjedi, vukovi i veprovi: "Sve ih je više, a institucije ništa ne poduzimaju"

Kazao je da radi na dopisu s prijedlozima koji će poslati nadležnim institucijama, počevši od Šibensko-kninske županije i Ministarstva poljoprivrede apelirajući da savjetnike za OPG i Agenciju za plaćanje u poljoprivredi koji, prema njegovim riječima, rade suviše tromo i neučinkovito.

"Dok, dakle, institucije ne budu bolje regulirale pitanje zaštite OPG-ovaca i njihove stoke od divljih zvijeri, ovakve će se stvari nastaviti događati“, zaključuje načelnik Ercegovac.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene