Mali proizvođači iz Vukovarsko-srijemske županije pronašli su način kako u vremenu velikih poskupljenja biti dostupniji kupcu i konkurentniji na tržištu. Njihovi proizvodi odnedavno su dostupni 24 sata na dan te je za njih dovoljno imati kovanice ili novčanice i pritisnuti odgovarajući gumb.

Galerija Automat za domaće proizvode - 4 Automat za domaće proizvode - 2 Automat za domaće proizvode - 3 +0 Automat za domaće proizvode - 1

U središtu Vinkovaca, u samoposlužnom aparatu, odnedavno se mogu kupiti domaći proizvodi.

"Ideja je dobra. Tu puno ljudi prolazi, može se vidjeti, može se kupiti", rekao je Đuro iz Vinkovaca.

Aparat vrijedan 80.000 kuna kupljen je novcem iz EU fondova i dio je većeg projekta lokalnih OPG-ova okupljenih u županijski Agroklaster.

"Radi se o povezivanju lokalnog tržišta i lokalnih proizvođača. Dakle, takozvani kratki lanci opskrbe gdje nam je cilj skratiti put od proizvođača i njegovog proizvoda do krajnjeg potrošača", rekao je Zdenko Podolar, direktor Agroklastera, reporterki Dnevnika Nove TV Marini Bešić Đukarić.

Jedan od takvih proizvođača je i Vukovarac Ivan.

"Naravno da nam to puno znači. Onaj tko se odlučuje da ide sa štandovima van, on mora platiti zakup štanda, mora izdvojiti vrijeme. Ovo je nama jako bitno jer kupac može doći u periodu kad njemu to najbolje odgovara i kupiti proizvod", rekao je proizvođač meda i pekmeza Ivan Dumendžić.

Nesvakidašnja prometna nesreća na Poljudu Kako je došlo do nesreće na Poljudu? Policija traži pomoć očevidaca, a Splićani upozoravaju na opasan trend

Boris Petrović, ravnatelj Građevinsko-tehničke škole, i Marko Balen I riječke škole zbrajaju štetu: "Zidovi su povukli vodu, na zadnjem katu su stradali parketi"

U godini rekordne inflacije, proizvođači se na ovaj način bore za opstanak i konkurentnost.

"Cijena staklenki poskupila je duplo. Moram naglasiti da je šećer otišao na osam do 10 kuna", rekao je Dumendžić.

I Damirovi orasi, iz obližnjeg Sotina, uskoro će na police samoposlužnog aparata.

"Ja se nadam da bi moglo biti tonu i pol jezgre. Dio toga, koliko god bude potrebno, ići će preko Agroklastera na policu", rekao je Damir Sovar, proizvođač oraha.

Prednost ovakvoga oblika prodaje prepoznali su i mladi vinkovački proizvođači meda, koji su još prije dvije godine investirali u vlastiti medomat.

"Samim postavljanjem aparata izbacili smo posrednika između nas i kupaca i samim tim postižemo bolju cijenu", rekao je proizvođač meda Dominik Vidović.

Bolju cijenu postigli su za sebe, ali i za kupce koji proizvode u aparatima plaćaju povoljnije.

Od nedjelje, 2. listopada Dnevnik Nove TV možete pratiti od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju