Obavijesti Video Pretražite Navigacija
energetski dodatak

Novac sjeda na račune gotovo 700.000 umirovljenika: Iznos podijeljen u četiri razreda, pogledajte tko će dobiti 1200 kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo 689.000 umirovljenika s mirovinom do 4360 kuna dobit će novi, jednokratni energetski dodatak koji će im biti isplaćen u listopadu, odnosno najkasnije u prosincu ako uz hrvatsku mirovinu primaju i inozemnu, doznaje se u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava.

Riječ je o pomoći u sklopu Vladina jesenskog paketa mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena teškog 21 milijardu kuna te u četiri platna razreda prati indeksaciju mirovina.

Isplata najvećeg iznosa dodatka od 1200 kuna procjenjuje se za oko 97 tisuća umirovljenika s mirovinom do 1850 kuna.

Dodatak u iznosu od 900 kuna isplatit će za 98 tisuća umirovljenika s mirovinom do 2350 kuna.

Najveći broj umirovljenika, njih oko 300 tisuća s mirovinama do 3350 kuna, primit će dodatak u iznosu od 600 kuna, a dodatak od 400 kuna isplatit će za oko 194 tisuće umirovljenika s mirovinom do 4360 kuna.

Za tu mjeru osigurana su sredstva od oko 462,2 milijuna kuna.

Najkasnije u listopadu

Isplata jednokratnog energetskog dodatka radi ublažavanja posljedica porasta cijena bit će najkasnije u listopadu za umirovljenike koji primaju mirovinu samo iz hrvatskog mirovinskog osiguranja.

Pročitajte i ovo Za velik broj umirovljenika svaki dan se svodi na preživljavanje AZ mirovinski fondovi Preživjeti s hrvatskom mirovinom? Studenti pokušali biti umirovljenici i zaključili da bi o mirovini trebali razmišljati već danas

Umirovljenicima koji uz hrvatsku mirovinu primaju i inozemnu, jednokratno novčano primanje isplatit će se najkasnije u prosincu, pod uvjetom da do 30. studenoga dostave dokaz o neto iznosu inozemne mirovine za kolovoz.

Ministarstvo će o konkretnom datumu isplate pravodobno obavijestiti javnost.

Prvi tzv. energetski dodatak isplaćen je u svibnju, a broj umirovljenika koji će biti obuhvaćeni novim dodatkom procijenjen je na temelju ukupnog broja umirovljenika koji su primili prvi - njih 689.000.

Pročitajte i ovo Umirovljenici i inflacija - 6 Žive na rate, životare bez mora, izleta... Inflacija ih gura preko ruba siromaštva: Zapanjujući broj umirovljenika primoran raditi

Maksimalan iznos mirovine za isplatu dodatka u svibnju je iznosio 4000 kuna, a cenzus za isplatu jednokratnog novčanog primanja sada je prilagođen usklađenim iznosima mirovine od 1. srpnja, kada su mirovine povećane za 6,18 posto.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene