Obavijesti Video Pretražite Navigacija
LOVCI NEMOĆNI

Noću im dolaze medvjedi, vukovi i veprovi: "Sve ih je više, a institucije ništa ne poduzimaju"

Klana, općina nedaleko od Rijeke, u opatijskom zaleđu na granici sa Slovenijom, ovih dana ima velikih problema s divljim zvijerima. U pohodu rubnim dijelom naselja snimljen je medvjed, sinoć je čopor vukova uhvatio i ubio košutu dvjestotinjak metara od središta naselja, a divlje su svinje izorale livade uz rub mjesta. Lovci su uglavnom nemoćni jer nemaju pravo odstrijela medvjeda, a vuk je strogo zaštićen.

Lovac Ivica Barak kazao je za Dnevnik Nove TV kako je za pretpostaviti da je noćas više vukova došlo za košutom te da su je napali. "Mi ne gospodarimo medvjedom na našem području, jedino u slučaju da napravi kakvu štetu e onda možemo dobiti kontingent odstrela". Dodao je i to da su vukovi sve bliže naselju i da ih je sve više te se zapitao što poduzimaju institucije, ističući da su vukovi vrlo zaštićeni. 

Pročitajte i ovo Uhićeni Splićanin imao je i dva vuka (ilustracija) Užas u Dalmaciji Uhićen Splićanin koji je držao 67 pasa i dva vuka: Doznajemo zašto zvijeri ne mogu natrag u prirodu Pomahnitali medvjed u Slovačkoj, ilustracija Harao ulicama grada Slovačke vlasti podigle dronove kako bi ubile pomahnitalog medvjeda: Ozlijedio je 10-godišnju djevojčicu i još četvero ljudi

Pročitajte i ovo Upozorenje na Svalbardu na kampiranju Opasan bliski susret! Polarni medvjed napao turiste, jedna od njih prebačena u bolnicu

Pročitajte i ovo Medvjedica Eta Stigla kao mladunče VIDEO Novi zagrebački dom za medvjedicu čija je mama uginula u naletu vlaka: "Obožava sočne cikle i kruške"

Željka Šarčević Grgić, načelnica Općine Klana, rekla je da medvjed ima veliki radijus kretanja. "On danju može biti na Platku, a navečer u Klani." Dodaje da je dobro ne približavati se, odnosno normalno se kretati kad se susretnemo s ovom životinjom.

Uz vukove i medvjede sve bliže Klani dolaze i divlje svinje koje uništavaju usjeve. Stanovnici Klane i okolice naučili su na suživot sa šumskim životinjama, no ipak, nije im ugodno kada vide prizore poput ovih.

Kako se ponašati kad ste sami u šumi?

S prvim kišama počela je sezona jesenskih gljiva, a Klana i njezina okolica nadaleko su poznati po dobrim nalazištima, a tajnik gljivarske udruge "Ožujka“ Predrag Grubišić upozorio je kako se treba ponašati u šumi: "Ako ste sami u šumi, bez obzira hoće li vas netko čuti, viknite ili lupajte štapom po kamenu. Trebate davati do znanja da ste tu.“

I tako se smanjuje opasnost da se sretnete oči u oči s nekom od zvijeri koje nastanjuju šume od Klane do Gorskog kotara, koje se sve manje boje ljudi.

Više o divljim zvijerima s kojima ima problema lokalno stanovništvo, pogledajte u prilogu reportera Dnevnika Nove TV Marka Balena.
 Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene