Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEMOGUĆ SUŽIVOT

Lovac morao u samoobrani ustrijeliti medvjeda kod Klane: "Zvijer se treba bojati čovjeka, kao što se i čovjek mora micati od zvijeri"

Aktualno Galerija Lovac: Ilustracija - 1 Lovac: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Medvjed: Ilustracija - 1 Medvjed: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Medvjed: Ilustracija - 2 Medvjed: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Medvjed: Ilustracija - 3 Medvjed: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +5 Medvjed: Ilustracija - 4 Galerija 1/10 >>
Suživot medvjeda i čovjeka nije moguć. Dokazuje to i priča iz Klane nedaleko od Rijeke u kojoj je medvjed izvukao deblji kraj. Neko vrijeme posjećivao je rubne dijelove općine. Bio je atrakcija - brao je i jeo jabuke, kopao po otpadu, nije se bojao ljudi. U nedjeljnom lovu na jelensku divljač krenuo je na lovca koji ga je u samoobrani ustrijelio.

U Klani, općini nedaleko od Rijeke, jedan je medvjed bio prava atrakcija. Viralna je postala snimka na kojoj jede jabuke na stablu i ne boji se ljudi.

Marko Modrić, čuvar prirode u Javnoj ustanovi "Priroda" ističe kako postoje problematični medvjedi.

"Odnosno medvjedi koji se u nekom trenutku naviknu previše na ljude i onda se događa da njihovo približavanju mjestima, naseljima, rezultira nekim štetama i u konačnici s njihovim prisustvom u naseljenim mjestima dešava se da moraju biti odstrijeljeni", pojašnjava Modrić.

Upravo to dogodilo se klanjskom medvjedu kad je krenuo u napad na lovca.

Matija Laginja, predsjednik Lovačkog društva "Zec" iz Klane tumači kako je medvjed ipak zvijer, a lovac je postupio instinktivno - imao je pušku.

"Pucao je u njega i evo, medvjed koji je bio hit, sad je preminuo. Zvijerima je mjesto u šumi i zvijer se treba bojati čovjeka, kao što i čovjek mora se micati od zvijeri. Njih je možda lijepo vidjeti, ali zvijer je zvijer i treba biti s time oprezan", dodaje Laginja.

Nije to prvi put da je medvjed morao biti odstrijeljen u okolici Klane.

Matija Laginja, predsjednik Lovačkog društva "Zec" iz Klane prisjeća se slučaja koji se dogodio prije nekoliko godina.

"Dečko iz Klane šetao je psa i napao ga je medvjed, završio je u bolnici, ne znam koliko šavova je imao, dobro da je preživio", govori predsjednik Lovačkog društva.

Pročitajte i ovo Medvjed LOVCI NEMOĆNI Noću im dolaze medvjedi, vukovi i veprovi: "Sve ih je više, a institucije ništa ne poduzimaju"

Pročitajte i ovo Medvjedica u ZOO U DUBOKOJ STAROSTI Uginula medvjedica Eta, dugogodišnja stanovnica Zoološkog vrta

Čak i čuvari prirode kažu da je sudbina takvih medvjeda zapečaćena kad se naviknu na ljudski miris.

Marko Modrić upozorava da bi se ljudi morali odgovornije ponašati, u prvom redu kad je u pitanju gospodarenje otpadom na području staništa medvjeda.

Kante za smeće, posebno one koje se nalaze uz rub naselja,  obavezno bi trebale biti zatvorene, da ih medvjedi ne bi mogli otvoriti.

Osim otpada,  važno je dobro zaštititi i na vrijeme pobrati voće. Jer medvjed je lijen i lakše mu je kopati po smeću i brati voće, nego loviti plijen i tražiti hranu u šumi. A kad se jednom navikne na ljudski miris, najčešće i strada od čovjeka. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene