Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon zamrzavanja cijena hrane

Prijeti li nestašica? Prva trgovina miče proizvode s polica: "Mi si taj gubitak ne možemo priuštiti"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Ulje, mlijeko, šećer, oštro, a ni glatko brašno kupci lokalne trgovine u Mirkovcu u općini Breznica Varaždinske županije sutra neće moći kupiti.

"Ulje smo nabavili po cijeni od 19,47 kuna, trebali bismo ga prodati po 15,99, mlijeko za 8,31 (7,39), šećer 8,20 (7,99), brašno T 550 6,41 (5,99), T 400 6,41 (6,29). Mi si taj gubitak ne možemo priuštiti", pojašnjava vlasnica trgovine Magdalena Kralj. Utjecaj je to zamrzavanja cijena u Vladinu paketu mjera.

Svi su trgovci, dodaje, imali robu na zalihama dovoljnu za barem mjesec dana redovnog poslovanja.

"Šećera imamo petstotinjak kilograma zalihe jer ga za berbe i zimnice nikad dovoljno. Ja sam ga kupila za gotovo kunu skuplje nego je cijena po kojoj ga smijem prodati. Naša maloprodajna cijena mora sadržavati neku maržu, bilo to jedan do pet posto maksimalno, kako je Vlada odlučila, a mi ne samo da nemamo maržu nego gubimo.

Prisiljena sam maknuti sve iz prodaje. Situaciju razumijemo, nikome nije lako, mi smo isto mali ljudi i mali trgovci i jednostavno ne možemo opstati", priznaje Kralj za Jutarnji list.

Kaže da su robu kupovali po "enormno visokim cijenama i sad bi po proizvodu trebali imati po 20 posto gubitka u prosjeku". Isti je problem, dodaje, za sve male, seoske dućane. "Naši suseljani ni mi nismo financijski jaki. Svi se borimo, uništavaju nas krize od korone, rata, umjetne krize... ali Vlada neće riješiti situaciju pokopa li prvo nas trgovce. A ovime se to radi", ističe Kralj.

Pročitajte i ovo Dario Hrebak, predsjednik HSLS-a ZA DNEVNIK NOVE TV Predsjednik HSLS-a o Vladinu paketu pomoći građanima: "Paket će biti obilat i njime šaljemo jaku poruku stabilnosti"

Pročitajte i ovo Ilustracija ZBOG KRIZE I INFLACIJE Njemačka odlučila: Za pomoć građanima osigurat će čak 65 milijardi eura, pogledajte što mjere pomoći sve uključuju

"Vlada bi trebala snositi troškove naših gubitaka, a na današnji dan su svi u lancu gubitnici. Prvo smo trebali donijeti odluku do kad možemo prodavati po tad aktualnim cijenama da rasprodamo zalihe, a ne danas smo donijeli odluku, sutra vi prodajete po nižim cijenama. Halo! Stop. Što je sa zalihama?" pita se Kralj.

Odluku o izravnim mjerama kontrole cijena određenih prehrambenih proizvoda možete provjeriti >>OVDJE.

Ministar prometa Oleg Butković za Dnevnik Nove TV rekao je da ne strahuje od nestašice hrane. "Mi smo vodili dijalog i s trgovcima i prehrambenom industrijom. U kompromisu je doneseno rješenje. Vidjeli ste da su na policama i ulje i ostali proizvodi smanjeni. To ide u korist naših građana i mjere su dobro izbalansirane. U energetskoj krizi će puno pomoći građanima i poduzetništvu", zaključio je Butković.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene