Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nesnosne krvopije

VIDEO Zašto ubod komarca svrbi? Pogledajte što se događa ispod kože kad nas ubode

Aktualno Galerija Ubod komarca Ubod komarca Foto: Getty Images Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images +0 Komarac, ilustracija Galerija 1/3 >>
Komarci su dosadne krvopije koji nam u ljetnim mjesecima zagorčavaju život, a mogu biti i prijenosnici opasnih bolesti. Koliki problem ti insekti mogu biti, pokazuju i primjeri iz Baranje, gdje građani, zabrinuti za zdravlje, organiziraju i prosvjede. Postoji više od 3000 vrsta komaraca, od kojih u Hrvatskoj žive 52, a razmnožavaju se jako brzo, pogotovo uz vode stajaćice. U nastavku doznajte što se događa u tijelu kada vas ubode komarac i kako ubod izgleda pod mikroskopom.

Komarci, mužjaci i ženke, hrane se nektarom - ta hrana dovoljna im je da bi letjeli. No, kad ženke polažu jaja, potrebno im je nešto jače i tada počinju sisati krv. To čine kroz rilo, koje čine dvije paralelne cjevčice. Iz jedne komarica ispušta slinu koja sprječava zgrušavanje krvi dok je pije, a kroz drugu cjevčicu je usisava. Komarica na koži traži poru kroz koju ubada svoje nazubljene čeljusti i potom ispušta slinu kojom i anestezira područje kože koje ubada. Zato često ne primijetimo da nas je komarac ubo dok ne odleti i zato su ovi kukci tako opasni za ljude - jer na taj način mogu prenositi svakakve bolesti.

Zašto ubod komarca svrbi?

Ljudske stanice reagiraju na antigene koje komarica ubrizgava prilikom uboda ispuštanjem histamina. Histamin je tvar koju proizvodi imunološki sustav kako bi se obranio od stranih tvari i alergena te je ona ta koja uzrokuje širenje kapilara, čime se povećava protok krvi, što pak uzrokuje oticanje i svrab. 

Pročitajte i ovo Kolinda Grabar-Kitarović Veliko priznanje Bivša hrvatska predsjednica ima novi posao

Više o alergijama i alergenima čitajte >>OVDJE.

Kako ubod izgleda ispod kože?

Znanstvenici s instituta Pasteur u Parizu mikroskopom su snimili kako izgleda kada komarac zabode rilo u kožu miša, koji je za te potrebe bio anesteziran. U pomalo jezivim videima vidi se kako je rilo, koje se sastoji od čak šest dijelova, pomično i pod kožom dok traži žilu iz koje će isisati krv.

  Pročitajte i ovo Veliki broj Britanaca na Zrću - 4 Festival glazbe Mladi Britanci preplavili Zrće, mještani podijeljeni: "Neki ljudi su tu došli raditi nerede, ne možemo govoriti o turizmu"

 

Kako ublažiti svrbež i otekline od uboda komarca uz pomoć kućnih lijekova čitajte >>OVDJE

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene