Obavijesti Video Pretražite Navigacija
borba s krizom

Još jedan veliki hrvatski grad uvodi mjere štednje struje: "Djelujemo na nekoliko frontova"

Split je započeo s mjerama štednje struje; dok će žarulje javne rasvjete u cijelom gradu zamijeniti LED rasvjetom, u planu je postavljanje i solarnih krovova na 14 javnih ustanova.

U jeku energetske krize koja posljednjih nekoliko mjeseci drma Europom, Split kreće s mjerama štednje struje. Žarulje javne rasvjete u cijelom gradu planiraju zamijeniti LED rasvjetom.

Split već ima iskustva sa solarnim elektranama, kao na zgradama fakulteta u kampusu. Sada će Grad i na 14 javnih ustanova kao što su vrtići i škole postaviti solarne krovove, odnosno prekriti ih solarnim pločama, kako bi pokrivale dio potrošnje struje. Vjeruju da će se takvi projekti nastaviti.

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak objasnio je pozadinu cijelog projekta. "Mi to radimo na nekoliko frontova, dakle, mi ćemo sami pokušati uštediti koliko god možemo kroz ekološke sustave, kao što su solarni krovovi i kao što je zamjena rasvjete u LED rasvjetu", rekao je.

Pročitajte i ovo Klima uređaj Kreću od sebe I ovaj hrvatski grad kreće s uštedom energije: Pogledajte kako namjeravaju uštedjeti 100.000 kuna

Pročitajte i ovo Videozid o mjerama štednje plina - 1 PRIPREME ZA HLADNU ZIMU Kako europske zemlje provode štednju plina? Cilj je trošiti 15 posto manje, no dosad je prosječna potrošnja smanjena tek za oko pet posto

"Isto tako ćemo zajedno sa drugim gradovima i općinama pokušati razgovarati s Vladom i ministarstvima o načinima na koje nam oni mogu pomoć - jer se taj teret u biti mora ravnomjerno rasporediti na sve", rekao je", rekao je u nastavku.

"U konačnici, bilo koje poskupljenje u javnim ustanovama dođe na naplatu svim građanima grada Splita", dodao je.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene