Zbog visokih temperatura povećana je i potrošnja struje. Struju sad treba štedjeti jer je skupa, a i tko zna što će biti na zimu. Grad Osijek zbog toga je uveo mjere štednje koje na snagu stupaju u ponedjeljak.

Galerija Klima uređaj David Krmpotić, osječki pročelnik za financije Uredska rasvjeta +0 Klima uređaj

Prva mjera osječke gradske uprave je ograničenje temperature klima uređaje u gradskim uredima na najmanje 25 stupnjeva. Pri tome treba voditi računa da svi prozori i vrata budu zatvoreni. Osim toga, viši katovi i potkrovlja koja to nemaju, dobit će sjenila kao zaštitu od sunca. Hlađenja prostorija mimo radnog vremena ne bi trebalo biti. Kada završi radno vrijeme, klima uređaje trebat će ugasiti.

"Samo u uredskim prostorima koje koristi gradska uprava, ali i gradska poduzeća, ustanove kojima je grad osnivač, u ovom ljetnom periodu možemo uštedjeti do 100.000 kuna", rekao je David Krmpotić, osječki pročelnik za financije.

Goranka Petrović, epidemiologinja HZJZ-a Epidemiologinja otkrila u Dnevniku Nove TV: "Imamo 10 slučajeva majmunskih boginja, može se zaraziti bilo tko"

Osječko kupalište Ljudi se ne drže preporuka liječnika, vani su po najvećim vrućinama: "Poteškoće je imalo i 11-godišnje dijete"

Štedjet će se i na rasvjeti. Uputa je da se ugase sva suvišna svjetla u hodnicima, stubištima i skladištima.

Detaljne upute stigle su i za rad na računalima. Kad se tijekom radnog vremena ne koriste, računala, fotokopirni strojevi i ostali uređaji trebaju biti u stand by načinu rada, a na kraju radnog vremena potrebno ih je ugasiti.

"Nadamo se da će ovo popratiti građani"

List po list, troškovi se gomilaju i na printerima. Prije printanja stoga treba provjeriti dokument i vidjeti ima li stranica koje ne treba printati jer manje papira znači i manju potrošnju energije

"Krećemo od sebe, od ušteda koje možemo napraviti mi kao djelatnici gradskog sustava, a onda se nadamo da će to popratiti građani Osijeka", rekao je Krmpotić.

Vili Beroš Slažete li se s njim? Ministar Beroš se pohvalio svojim uspjesima: "Niz je podulji..."

Boris Tadić Bivši srbijanski predsjednik: "Hrvatska je ponovno propustila priliku Vučiću onemogućiti da od Jasenovca radi kazalište"

U sustavu gradske uprave je oko 2000 zaposlenika, a navedene mjere odnose se na otprilike njih 700. Obuhvaćaju administraciju, ali ne i javne prostore. Mjere na snagu stupaju u ponedjeljak, odnose se na cijeli sustav gradske uprave, uključujući gradske tvrtke, kazališta i galerije.

Ove mjere tek su početak jer najviše energije troši se u hladnim mjesecima. Iako je u subotu u Osijeku temperatura iznosila oko 40 stupnjeva, mjere se pripremaju i za jesen. Gradski uredi grijat će se ne na više od 19 stupnjeva, osim u vrtićima i školama.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju